Радан Кънев
Радан Кънев / БГНЕС
Радан Кънев хвърли оставка като лидер на „Нова република” 56 дни след като оглави политическата платформа. Той се оттегля и като председател  на Демократи за силна България. Причината – слабият резултат на предсрочните парламентарни избори. „Нова република” е с по-нисък резултат от  Реформаторския блок и "Да, България", а от трите десни партии нито една не влиза в новия парламент.
 
При близо 99% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.64%, БСП – 27.12%

Резултатът на „Нова република”  Радан Кънев определи като негативен. Той призна, че инициираният  от него надпартиен политически проект е загубил изборите.  "Ние не постигнахме целта си да бъдем в 44-тия парламент. Това е политически неуспех", коментира Кънев.

На 18 февруари в предаването „Седмицата” на „Дарик"  радио Кънев  обяви пред водещия Кирил Вълчев, че лидерите на партиите, които не влязат в Народното събрание, трябва да подадат оставки, включително и той самият. "И да не се кандидатират повече!", отсече тогава той.

Губещи и победители: Първи коментари след вота

След като обяви, че подава оставка като лидер на „Нова република” и ДСБ Радан Кънев уточни, че остава в политиката. Той ще продължи  да работи за своята партия и за "Нова република".
 
"Аз не съм театрален герой. Не подавам оставки, след това да ми ги отхвърлят, да се късат ризи, да се пъшка. В политиката има безкрайно много възможности да участваш и без да си лидер и началник. Предстои да бъда полезен на българската политика без да съм лидер", каза Радан Кънев.
 
Той призова оставката  му да се разглежда и като жест на Нова република за единство на българската десница.Той поздрави  ГЕРБ за победата и изрази задоволство, че БСП няма да управлява.