/ БГНЕС
ГЕРБ спечелиха извънредните парламентарни избори. На второ място остана БСП. Ето и първите коментари, след като станаха ясни резултатите от екзит половете.

Борисов: Резултатите показват, че ГЕРБ е длъжен да направи правителство

Резултатът ни препотвърди категорично, че ГЕРБ трябва да бъде водеща сила в управлението. Това каза пред журналисти лидерът на партията Бойко Борисов. Засега прогнозните резултати показват, че ГЕРБ ще е  първа политическа сила. "Демокрацията винаги е била най-важна за нас, а най-доброто нещо на демокрацията е, че волята на мнозинството управлява държавата", коментира Борисов.

Бойко Борисов
БГНЕС


БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ

БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ. Това каза Корнелия Нинова в първия си коментар след обявяване на прогнозните резултати от предсрочния вот.

"Ако бъдем поканени от тях за разговори и коалиция няма да участваме в такава", заяви председателят на БСП. "Ние сме заявявали, че програмите ни са различни и ние сме алтернатива на ГЕРБ. Искаме промяна на статуквото", уточни още лидерът на червените.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Стефан Данаилов: За нас това си е един вид победа

За нас това си е един вид победа. Това са някъде към 900 хиляди и повече гласа за БСП. Ние покриваме вота на първия тур на президентските избори, коментира Стефан Данаилов в ефира на NOVA.

Каквато и да е разликата, тя ще е 4-5 места в парламента, добави той.

Стефан Данаилов
БГНЕС, архив


Трябва да се търси диалог между партиите, смята Каракачанов

„Обединени патриоти” ще разговарят с ГЕРБ. Пред Дарик съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов изрази мнението, че всички партии, които ще влязат в парламента, трябва да седнат на една маса и да сложат край на разделението между ляво и дясно.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединените патриоти Красимир Каракачанов
БГНЕС, архив

Джамбазки: Хората нямат нужда от нови избори

„Без всякакво съмнение ще водим разговори с първия на изборите. Не искаме нови избори. Хората нямат нужда от нови избори”, заяви пред NOVA заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Партията му е част от коалиция "Обединени патриоти".

Ангел Джамбазки
БГНЕС, архив

Валери Симеонов: Разочарован съм

Очаквахме един по-висок резултат, истината е, че съм разочарован, каза Валери Симеонов от „Обединени патриоти” пред БНТ, след като станаха ясни данните от екзитполовете. По негови думи коалицията не е направила блокада на границата с Турция, за да си вдигне рейтинга.

Валери Симеонов
БГНЕС, архив

Възстановява се двуполюсният модел, смята Елена Йончева

Две са големите партии, които влизат в парламента, и те ще си поделят две трети от местата в Народното събрание, тоест възстановява се двуполюсният модел. Това каза кандидатът за народен представител и водач на листата на коалиция "БСП за България" в Хасковска област Елена Йончева пред Дарик в коментар след като излязоха данните от екзит полове на социологическите агенции.

"Има паритет на силите и това е нормална ситуация, не бива да се драматизира според мен", каза Йончева.

Елена Йончева
БГНЕС, архив

Петър Москов: Десницата можеше да е трета политическа сила

Петър Москов се надява "Реформаторски блок - Глас народен" да представя десницата в следващия парламент. Разликите в гласовете обаче са много малки, затова въпросът ще се реши след окончателното преброяване на гласовете, посочи Москов в интервю по bTV.

Петър Москов
БГНЕС, архив

Марешки: Ще вкараме мъдростта и красотата в НС

"При нас няма такива, които могат да бъдат купени или уплашени. Ще бъдете свидетели на мъдростта и красотата, която ще вкараме в парламента. За съжаление няма да имаме голямата сила, с която да приключим с корупцията в България, картелите и монополите", заяви пред bTV бизнесменът и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки.

Бизнесменът и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки
netinfo

Христо Иванов: Резултатът не е доверие за Борисов, а е недоверие за Нинова

„Ще има правителство, но това ще е вчерашното правителство. Това, което получаваме в този парламент, е от вчера, но е още по-плесенясало”. Така Христо Иванов, лидер „Да, България”, коментира първите изборни резултати, съобщи NOVA. По думите му резултатът не е доверие за Бойко Борисов, а е недоверие за Корнелия Нинова. „Имаме загниващ модел, който произвежда все по-малко смисъл”, добави той.

Христо Иванов
БГНЕС


Карадайъ: Формулата за стабилността е ценностно мнозинство

Формулата за стабилността в България е ценностно мнозинство на база сходства на програми. Това мнение изрази председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след края на изборния ден.
Карадайъ отчете, че според прогнозни резултати ГЕРБ ще е първа политическа сила на вота и тя първа ще получи мандат за съставяне на кабинет, който би бил трети за партията на Борисов. ДПС се надява ГЕРБ да са си взели поука от двата им незавършени мандата, каза Карадайъ.
 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ
БГНЕС, архив

Хасан Азис: Ние знаем цената на това да бъдеш във властта и в опозиция

„Ние знаем цената на това да бъдеш във властта и в опозиция. ДПС е единствената партия, която първа поиска тези предсрочни парламентарни избори”, заяви в ефира на NOVA Хасан Азис, кмет на Кърджали и зам.-председател на ДПС.

По думите му тези избори са показали високата политическа зрялост на кърджалийските избиратели: „ДПС показа нещо важно, което не се виждаше – това, че ние водим една национално отговорна политика вече 27 години“.

Кметът на Кърджали Хасан Азис избран за един от заместник-председателите на ДПС
netinfo