Предстартова подготовка във фитнес залите. От понеделник тренировките вече са разрешени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Трениращите ще трябва да спазват дистанция от метър и половина. На всеки клиент се полагат по 4 кв. м от залата. Така, в помещение от 100 кв.м ще могат да спортуват до 25 души. Разрешени ще бъдат и груповите занимания, при същите правила, но при максимум 10 трениращи в зала.

На този етап остават забранени всякакви групови занимания с деца и ученици извън училищната система.

Официално: Моловете и фитнес залите отварят в понеделник

След повече от два месеца без тренировки Мартин Гаджев е готов отново да отвори залите за клиенти. „Всички ние можем да се върнем обратно. Наясно сме, че това ще става поетапно и ще бъде трудно. Идеята е да не фалираме”, посочи Гаджев за NOVA.  

Между трениращите, както и инструкторите, трябва да има метър и половина разстояние. Залите ще се дезинфекцират 4 пъти дневно, а при тренировки ще бъде задължително върху лежанките да се поставя лична кърпа.

Същите правила ще се спазват и в съблекалните и баните. За да се осигури разстояние шкафчетата за преобличане ще се използват през едно.

При груповите тренировки изискването е до 10 спортуващи в зала. Според някои от собствениците на фитнеси обаче при по-големите зали безопасно могат да спортуват много повече хора.

Фитнес залите отварят в понеделник по разпореждане на премиера

„Там ще е още по-лесно, защото отстоянието е предвидено предварително. Могат да влязат, в зависимост от квадратурата на залата, определен брой хора. Хубаво би било да има предварителни записвания, за да не се получават струпвания”, обясни Ангел Трендафилов от Асоциация БГФИТ „Спорт, здраве, дълголетие”.

За да остане време за дезинфекция между групите, фитнес инструкторът препоръчва тренировките да се намалят от час на 45-50 минути. 

„Тренировката е така построена, че за около 45 минути мускулната група е направена и може с чиста съвест човек да си тръгне от залата”, коментира още Трендафилов.

Солариумите, сауните и парните бани във фитнесите остават затворени.
NOVA