Председателят на ВАС няма да предлага нови зам-председатели
Председателят на ВАС няма да предлага нови зам-председатели / снимка: DarikNews

Председателят на Върховния адмивистративен съд Константин Пенчев обяви пред Висшия съдебен съвет, че няма да внася предложения за нови заместник-председатели на съда. Във вторник бе обявен конкурс за трима зам.-председатели на върховните съдилища и за трима председатели на апелативни съдилища, заради изтичане на 5-годишният им мандат.

 

Висшият съдебен съвет обяви конкурс за двама зам.-председатели на Върховния касационен съд за наказателна колегия на мястото на Румен Ненков и за търговска колегия на мястото на Любка Илиева, и за зам.-председател на Върховния административен съд на мястото на Венета Марковска, както и за председатели на апелативните съдилища в Пловдив на мястото на Радка Петрова, Варна на мястото на Виолета Бояджиева и София на мястото на Евгени Стайков. От тях единствено Стайков няма право на нов мандат.

 

Константин Пенчев припомни, че според решение на Конституционния съд зам.-председателите имат собствен мандат, независим от този на председателите. Самият Пенчев има още 2 години от мандата си.

 

„Ако аз предложа зам.-председатели на съда, това ще са заместниците на Пенчев и ще ги наложа на следващия председател, затова няма да издигам кандидатури”, обяви председателят на Върховния адмивистративен съд. И допълни, че Висшият съдебен съвет ще избира нов председател на Върховния административен съд, той трябва да избере и заместниците му.