/ НС
България ще продължи да подкрепя украинския народ в борбата му за свобода, суверенитет и европейско бъдеще, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той се срещна с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук.

Като пример за думите си, Желязков посочи приетото преди ден от парламента решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна. Председателят на украинския парламент изрази благодарност към страната ни за последователната и навременна подкрепа, която оказва на Украйна и нейния народ, съобщиха от пресцентъра на НС.

Председателите на законодателните институции на България и Украйна разговаряха в рамките на Европейската конференция на председателите на парламенти, организирана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в Дъблин.

Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук изрази благодарността си за устойчивата подкрепа, която българският парламент оказва на страната му. Предоставянето на хуманитарна, техническа и военна помощ, в това число и решението на българския парламент от вчера, демонстрира волята на България да остане солидарна с украинския народ, подчерта той.

България няма да отстъпи от позициите си, с които остро осъжда руската агресия и настоява за възстановяване на международния правов ред, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той увери своя колега, че страната ни ще подкрепя украинския народ в борбата му за свобода, суверенитет и европейско бъдеще толкова дълго, колкото е необходимо.