Предлагат да се съвместяват постовете кмет и партиен председател
Предлагат да се съвместяват постовете кмет и партиен председател / снимкa: Sofia Photo Agency

Възнагражденията на общинските съветници да бъдат в размер на 80 на сто от заплатите на кмета на съответната община. Такива поправки в Закона за местното самоуправление обсъдиха депутатите на първо четене.

Измененията са внесени от народните представители от БНС с мотива, че така ще намалее корупцията в местните парламенти. Сега общинските съвети си гласуват заплати в размер до 50 на сто от средната за държавната администрация.

Според Николай Григоров, от левицата това, което предлага т от БНС не е реалистично за родната действителност, защото така сумата щяла много да нарасне. Един процент от бюджетите на общината да може да се използва за издръжка на дейността на общинските съвети, предвиждат още измененията.

С друг проект независимият депутат Мария Капон предлага да може да се съвместяват постовете кмет и партиен председател. Подкрепа да отпадне сегашната забрана, декларира председателят на Комисията за местно самоуправление в Народното събрание Ремзи Осман. Тази поправка засяга пряко Бойко Борисов, който формално не е председател на партия ГЕРБ.

Проектът на ОДС пък предвижда да се намали броят на общинските съветници. Гласуването на трите законопроекта ще бъде утре.