/ БГНЕС

Депутати от ГЕРБ-СДС предлагат да отпаднат безсрочните лични карти за хора, навършили 58-годишна възраст. Измененията в Закона за българските лични документи са внесени в деловодството на парламента от Маноил Манев, Христо Терзийски и Младен Маринов, показва справка на сайта на Народното събрание.  

Лична карта на български граждани от 14 до 18-годишна възраст ще продължи да се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със срок 10 години. По искане на хора, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години, предвижда законопроектът.

Вносителите предлагат също така получаването на лична карта при заявена от гражданите експресна услуга в рамките на до 8 работни часа да се осъществява само на територията на София в определени структури на МВР.

Предлага се при временна физическа невъзможност за снемане на биометрични данни пръстови отпечатъци, да се издава лична карта със срок на валидност 12 месеца

Промените предвиждат още да се запише, че биометричните данни на лицето, които се съхраняват в електронния носител на информация в българските лични документи, се използват само от органи, определени с акт на министъра на вътрешните работи, съобразно законовите им правомощия и с цел проверка на автентичността на личната карта или документа за пребиваване; и/или самоличността на притежателя, с помощта на пряко наличните сравними отличителни черти, когато представянето на лична карта или документ за пътуване се изисква по закон. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня