Правят седморна експертиза по делото за смъртта на Чората
Правят седморна експертиза по делото за смъртта на Чората / Sofia Photo Agency, архив

Седморна съдебна експертиза ще прави Военно-апелативният съд по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Това става известно от решение на ВКС, който върна делото за трети път на по-долната инстанция.

Ангел Димитров-Чората почина на 10 ноември 2005 г. по време на полицейската операция "Респект". Подсъдими са Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Седморната експертиза ще трябва отново да търси отговор на въпроса какво е причинило смъртта на Димитров.

ВКС възобнови делото за смъртта на Чората през лятото

ВКС посочва, че въззивният съд е отказал да уважи искането да назначи експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Ангел Димитров.

Според едната група причината е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата - причина, заради която подсъдимите отговарят, а според другата - позиционна асфикция.
ВКС приема, че отказът на Военно-апелативния съд е неудачно мотивиран.

В мотивите си върховните съдии пишат, че "противоречието е между две групи компетентни специалисти в областта на медицината и отстраняването на това противоречие е възможно само от също такива специалисти. Решаването на въпроса за причините за настъпване на смъртта е основен въпрос, който следва да бъде решен по делото и от отговора на който зависи решаването на другите съществени въпроси - дали има извършено престъпление, подсъдимите автори ли са и каква следва да бъде правната квалификация. Противоречието е могло да се отстрани само по пътя на специалните знания, каквито съдът не притежава".

При новото разглеждане на делото трябва да бъде назначена повторна експертиза, да се назначат не по-малко от седем членове, като специалистите да бъдат от медицински заведения, различни от тези, в които работят участвалите при изготвяне на представените вече в различните фази на наказателното производство експертизи, посочват от ВКС.

Държавата плаща 50 000 евро на близките на Чората

Полицаите Писов, Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков бяха признати за виновни от Софийския военен съд за това, че на 10 ноември 2005 г. в Благоевград в съучастие при изпълнение на службата си умишлено са умъртвили Ангел Димитров. Писов беше осъден на 18 години лишаване от свобода, Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков - на по 16 години лишаване от свобода. С отменения днес от ВКС акт на Военно-апелативния съд присъдата е изменена, като е намален размерът на наказанията. На Писов - на девет години лишаване от свобода, а на подсъдимите Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков - на по осем години лишаване от свобода.

Източник: БТА