Започват проверки на Агенцията по вписванията, Търговския регистър и обществените поръчки
Правосъдното министерство започва проверки на Агенция по вписванията, Търговския регистър, с цел да се избягват нередности и да се подобри обслужванетл. Ще бъде направена и проверка на сключените обществени поръчки в последните години, преглед на съдебната реформа и бората с корупцията. Това обяви проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието, на пресконференция, където представи екипа си.

За нас е важно да подобрим обслужването, включително електронното, на гражданите. Проява на лоши практики на редица области за даване на гражданство, местата за наказанията, за вписванията. Ще взаимодействаме с ВСС за неговата дейност и органите на съдебната власт.

Правосъдното министерство ще започне провеждане на срещи с адвокатурата, магистратурата, съдебните изпълнители, неправителствени организации за идентифициране на проблеми.

Бойко Рашков: Логично е МВР да е водещо за промените, които трябва да се случат


Освен това приоритет на правителството е провеждане на изпитите за юристи, което поради пандемията имаше забавяне, поне сега да бъде преодоляно, дори на части.

Стоилов и представи екипа си. Назначени са няколко заместник-министри: Мария Павлова, следовател в Националната следствена служба и предишен министър на правосъдието в служебното правителство;
 

Мария Павлова
Снимка: Георги Димитров


Иван Дерменджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив.
 

Иван Дерменджиев
Снимка: Георги Димитров

Началник на кабинета на Янакиев и е Мариян Карагьозов, който е юрист. Завършва доктарантура по Балканистика в БАН, доскорошен кореспондент в БНР в Истанбул;

Мариян Карагьозов
Снимка: Георги Димитров


Янаки Стоилов представи екипа си
Снимка: Георги Димитров

Янаки Стоилов представи екипа си
Снимка: Георги Димитров