Бойко Рашков
Бойко Рашков / Президентство на Р България
МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично и съвсем нормално е да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат в нашата страна и са по искане на българските граждани.“ Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Тежката задача за противодействие на престъпленията, свързани с упражняването на политическото право на всеки гражданин да избира и да бъде избиран, е в МВР, подчерта Рашков.

На въпрос наясно ли са в МВР кои са горещите точки на купуване на гласове Рашков увери, че се прави анализ на наличната до момента информация.

Относно освобождаването на бившия вече главен секретар Ивайло Иванов, в мотивите за което присъства и полицейското насилие по време на протестите миналото лято, Бойко Рашков поясни, че неговата лична оценка за случилото се тогава е в качеството му и на професионалист, и на гражданин.

Ивайло Иванов: Разбрах от медиите за отстраняването ми (ВИДЕО)


„И се възмутих, както множество други граждани – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент, бития журналист и други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите.“

Прокуратурата проверява общо 22 сигнала, постъпили от Комисията по ревизията

Вътрешният министър очаква детайли, за да се види „дали действително е разтакавано във времето извършването на проверка съзнателно, докато започнат да отслабват във времето протестите в София и другите големи градове на страната. Вместо със загриженост и отговорност да подходи главният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези действия на полицейските органи.“

„В такива сблъсъци действително е много сложно, но когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР. И по отношение на такъв, който допуска такъв ексцес в действията си, трябва да се вземат същите дисциплинарни мерки, така както ако обикновен български гражданин посегне на полицай, ние ще го осъдим“, изтъкна Бойко Рашков.

Главният секретар на МВР е освободен от длъжност

Ще се изяснява въпросът кое налага в ГДБОП през последните месеци да се правят масови кадрови размествания, посочи още Бойко Рашков.

Досъдебните производства са лицето на МВР пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може директорът на Националната полиция да не знае колко досъдебни дела са на производство в неговото ведомство, допълни той.

Рашков заяви, че някои от ръководителите в МВР са безупречни, а други не могат да му отговорят на елементарни въпроси.

„Всички кадрови промени, извършени в последните месеци и последната година, съм разпоредил да ми бъдат като информация представени и да ги обсъдим в ръководството на МВР, защото подозирам, че в последно време от правителството на Борисов са предприели действия, кадрови – аз съм направил до момента три такива, те са направили размествания и други кадрови промени със стотици. Затова нека много внимават онези кресльовци, политически, когато правят изказвания неподготвени.“

Ако се наложи, след внимателен преглед на работата на шефове на регионални дирекции на МВР, ще се вземат и решения за тяхната смяна, уточни вицепремиерът.

„И това е нормална и рутинна работа, тук не става дума за чистка. Аз съм убеден, че ще се наложи да сменяме ръководители. Убеден съм в това.“

Относно освобождаването на ръководителя на Дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев Бойко Рашков коментира, че са налице данни за натиск върху проверяващи инспектори да се изкриви крайния резултат от проверките.

„Този вой, който се вдигна покрай него, очевидно е резултат, последица от факта, че този служител е бил много толериран от предишния министър на вътрешните работи. Той е бил уволнен дисциплинарно преди 3-4 години, пред мен е заповедта за неговото дисциплинарно уволнение. Уволнен е от министър Узунов (по време на предишното служебно правителство – бел. ред.).“ 

„Това е позорно явление, поредно, в нашето съвремие – ръководители от висок ранг на служби, които по Конституция и закон са призвани да осигуряват националната сигурност на всички български граждани, на държавата. Сменя се правителство, на което те трябва да служат, както повелява законът и, както обичам да давам за пример една поговорка: те излязоха в отпуск по време на жътва. Когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на българските граждани, че вече няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск“, заяви Бойко Рашков.

Христо Терзийски: Служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР

„ДАНС извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание – да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат престъпността, извършват престъпления. И това са доказани факти. Само че те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили в КПКОНПИ. А другият продължава тази политика“, смята Бойко Рашков.

Рашков поясни още, че се среща с много хора, които „в тази служба, това ръководство на ДАНС са провалили като професионалисти, разгонили са ги“, а същевременно с решаващото участие на предишното правителство редица служители на ДАНС са „настанени на работа и в други структури на държавата“.

„Защо бившият министър-председател иска във всички структури в държавата да има представители точно на тази служба? Каква е целта? По такъв начин се създава един репресивен апарат, който много лесно може да се използва от правителството на Борисов. И той е използван, този апарат.“

Служебният кабинет обясни защо Ивайло Иванов бе освободен

Запитан няма ли да има сътресение за службите заради предприемане на кадрови промени министърът на вътрешните работи беше категоричен:

„Трябва да се направи всичко възможно тези служби да се пречистят, в тях да влязат нови хора, които да заработят, подчинявайки се на закона, а не на волята на един или друг.“
Във връзка с действията на прокуратурата и на главния прокурор Иван Гешев Бойко Рашков изтъкна, че „Гешев няма да има вече възможност да смята някои от силите на МВР за подчинени му като главен прокурор“.

„Такива ръководители на прокуратурата като Цацаров и Гешев на практика режат клона, на който стои прокуратурата в Република България, защото те са склонни да се подчиняват на политическата власт“, отбеляза Рашков. 

В заключение вицепремиерът декларира, че за изборите МВР ще вземе много строги мерки.

„Аз ще бдя, защото това е основна задача на служебното правителство. Аз съм главното действащо лице и ще направя всичко по силите ми.
БНР