/ БГНЕС

Министерството на правосъдието предлага нов начин за избор и назначаване на членове на новата антикорупционна комисия. Това съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той представя пред дипломати и експерти идеи за промени. На събитието присъства и вицепремиерът Атанас Пеканов. За да е независима от политическата власт, членовете на антикорупционната комисия според Зарков не трябва да се избират изцяло от парламента.

Предложението на Крум Зарков предвижда членовете на новата комисия да са: двама, предложени от парламента; един, предложен от президента и по един, предложен от общите събрания на двете върховни съдилища.

Предлага се председател да е всеки от петимата на ротационен принцип за по една година.

"Избор от Народното събрание на практика означава избор от мнозинството, което ще подкрепя и изпълнителната власт. Затова ние ще предложим органът да е от 5 човека с мандат от 5 години и те да се избират, както следва: 2 от Народното събрание, 1 от президента, 1 от Общото събрание на Върховен административен съд и 1 от Общото събрание на Върховния касационен съд", заяви Зарков.

Той е категоричен, че за да е ефективна КПКОНПИ трябва да работи по тесен кръг лица и тесен кръг престъпления, за което МП ще предостави списък.

БТА