Антикорупционната комисия публикува декларациите на лицата, заемащи висши публични длъжности.

На страницата на комисията са оповестени данните от декларациите, подадени тази година. Сред лицата, които са декларирали имуществото си, са държавният глава, министри, депутати, ръководители на институции, техни заместници.

От КПКОНПИ оповестиха и списък с лица, които не са подали декларации в срок.

В имотната декларация на президента Румен Радев за миналата година не се отчитат нови имотни придобивки. Той разполага със 7000 лева в брой и отделно още над 135 000 в банка.

Няма промяна в имотното състояние и на бившия премиер Кирил Петков. Той има в брой 80 хиляди и отделно от това обявява влогове в различни валути на обща стойност 1 милион и 140 хиляди лева.

Сред вече бившите министри, с нов апартамент в Рим може да се похвали строителният - Гроздан Караджов. Имотът е купен през 2021 г. и е на стойност почти 1 милион лева. Той е купил и нова кола за над 150 хиляди.

Впечатление прави декларацията на бившия транспортен министър Николай Събев. През изминалата година той се е сдобил с 5 апартамента в Созопол, както и с 3 вили. Купил е и 2 парцела в София - всичко това на цена над 4 милиона лева. Сключил е и над 10 сделки за автомобили и мотоциклети.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не обявява нови имоти. Отчита, че има налични над 240 хиляди лева. Отделно от това той притежава над 220 хиляди в банка.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обявява че ползва 12 имота под наем, както и 4 автомобила с договор. В брой има 1 милион и 400 хиляди лева, а в банка - над 3 милиона лева.

За втора поредна година лидерът на „Има такъв народ” Станислав Трифонов не подава задължителната имуществена декларация.

Всички декларации на политиците са достъпни на сайта на Антикорупционната комисия.

 
nova.bg, БТА