/ Георги Димитров
Депутатите решават правилата, по които ще се избира следващият шеф на антикорупционната комисия. Като последна точка в седмичната програма е заложен Проект на решение за приемане на процедурните правила и реда за предлагане на кандидати и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Атанасова към БСП: Извиват ви ръцете с Рашков, след което ще ви оставят с пръст в устата

От "Продължаваме промяната" отдавна настояват за поста да бъде избран вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Това е и едно от условията им за съставяне на ново правителство с мандата на БСП, както и окончателното приемане на антикорупционния закон.

Проектоправилата предвиждат кандидатурите да се предлагат писмено от отделните парламентарни групи и независими депутати. Номинираните лица трябва задължително да дадат съгласието си за участие в надпреварата. Също така да заявят, че нямат против да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

ИТН: Искаха Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ, за да бъде инструмент

След изслушването им, всички кандидати ще бъдат предложени за одобрение в пленарната зала, гласят още подготвените правила. За избран ще се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати. Ако след това гласуване няма избран нов председател на КПКОНПИ, тогава е предвиден втори тур, в който участват двамата кандидатите, събрали най-много гласове в предходната процедура.