Коалицията беше създадена с една идея - обединено да се изправим срещу статуквото, което 12 години унищожаваше държавата и институциите и те бяха превърнати в бухалки. Подписа се коалиционно споразумение между четирите формации, което трябваше да се изпълнява. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН на брифинг в парламента.

Кирил Петков: Завесите се вдигат и нас не ни е страх от избори

"Всеки ден трябваше да се осветлява по една корупционна сделка от миналото и да се изкара лицето на този, който създаде хаос в държавата. Има ли поне една извършена реформа в съдебната система или МВР? Няма. Има ли едно осветлено престъпление с доказани факти в публичното пространство, което всеки ден трябваше да се осветлява? Няма. Бойко Борисов беше арестуван без нито един от коалиционните партньори да знае, че ще има такъв арест. Не знам дори дали министър на вътрешните работи знаеше, че ще се арестува Борисов. Вечерта бяхме щастливи и празнувахме с другите българи, че има арест, но какво произведе този арест? Бойко Борисов беше превърнат в герой и всички социолози в момента дават на ГЕРБ първо място като политическа сила", изтъкна Балабанов.

Депутатът изброи и причините, поради които "Има такъв народ" са решили да напуснат коалицията.

"Какво значи корупцията при тази власт ли? Да назначиш съпругата си докато и министър в министерство на финансите. Другото го виждаме из Фейсбук и то засяга моралния аспект на хората, които гледаме с очите си - засяга моралът в едно семейство и достойнството в друго. По-страшното е, че това е пример за корупция, защото седмицата след като са се случили нещата, които днес гледаме, в ББР беше назначен човек на заплата от 15 хил. лева и днес той е шеф на правителствения кабинет. Истината я оставям на вас, аз представям само факти", посочи още Балабанов.

"КПКОНПИ и предложението за Бойко Рашков разтърси всички коалиционни партньори, не само нас. Беше предложено на масата и беше изискано само и само да е той, Рашков да бъде скрит от МВР, където не е извършена реформа. А в КПКОНИ ще бъде използван "за други неща". Уважавам Рашков, но не зная какво е достойнството му, когато очевидно бе използван за инструмент и това не направи хубаво впечатление. Особено в онази въпросна нощ, която всички празнувахме", посочи още Станислав Балабанов.

Христо Иванов: 3 парламентарни избори за година не работи за добро здраве на демокрацията

"Министърът на регионалното развитие от нашата квота стана заложник на един министър на финансите, който искаше да овладее БНБ. С това се занимавахме докато трябваше да се грижим за хората", подчерта той.

"Три месеца повтаряме, че има нещо гнило, че край Кирил Петков се води политика, различна от тази на МВнР по темата за РС Македония. Правиха нон стоп опити министърът на външните работи умишлено да бъде скривана при официални посещения, шкартираше се и се пращаха други хора. Хора на този, който днес ни сравнява с мафията. Имаме национален предател и то с доказани факти. Ние осуетихме внасянето на едно решение, писано от висши европейски лидери, което депутатите щяха да се срамуват тук как да гласуват", каза още Станислав Балабанов.