„Блокажът, до който стигнахме, се дължи на всички отговорни, включително и мой“. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на дебатите в парламента по искането за освобождаване на председателя на парламента Никола Минчев

„Рискувам да бъда, както не рядко се случва, неадекватен на ситуацията. Докато слушах този дебат се сещах за една знаменита фраза на Кант: „Човекът никога не може да бъде средство, а винаги цел“. Всички тук ясно си признахме, че нашият председател, който бе едно от най-хубавите неща, които този парламент успя да произведе, ние го превръщаме в средство...Средство за какво? Г-жа Атанасова каза много точно „криза“. Има политическа криза, тя не се състои просто в загубата на мнозинство в нашата изключително сложна коалиция. Тази криза е израз на дълбоката конвулсия в българския демократичен процес, която наблюдаваме поне в последните две години“, каза още Иванов. И допълни: „Това да имаме три парламентарни избора в рамките на 12 месеца и да сме се засили със страшна сила към четвърти, не говори за добро здраве на българската демокрация“.  

„Можем ли да си позволим да се носим по течението на тази криза, без да предлагаме алтернатива? Единствената алтернатива бе очертана от Костадин Костадинов за това не просто, че ще има избори, а за това какво ще стои на тези избори. Той днес печели приза „врачок“, с най-голямо уважение го казвам“, каза още Иванов.