Тук цял ден се споменават думите мафия, задкулисие и борбата с тях. Била съм депутат, водили сме ожесточени битки със задкулисието и Борисов цели пет години. Познаваме им всички маниери. Опитваха да ни купуват, омаскаряваха ни. На мен три пъти ни правиха вътрешен преврат.

Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. "ГЕРБ ни предложиха през 2017 поста председател на Народното събрание. Този пост се търгува от тогава. Бойко Борисов ми предложи на мен поста, за да няма опозиция. Тогава казах, че БСП не се предава и продава за постове", посочи тя.

Василев пред депутатите: Ще продължим да ви пречим

"Така, че на личен гръб съм изпитала всичко от задкулисието. Не се продадохме и затова продължаваме сега в правителството на Кирил Петков. Такова политическо озверяване, каквото се случва тук в последните дни, не съм виждала въпреки богатия ми опит. Разрушително, без грам мисъл какво ще стане утре, вдругиден, как народът ще изкара зимата. Разрушавате, но няма алтернатива", допълни Нинова.

"Възраждане", "Има такъв народ", ДПС и ГЕРБ - това е избора и алтернативата. Виждали сме в годините всякакви безпринципни договорки. Но задаващата се на хоризонта алтернативна коалиция - тя няма нито принципна, нито ценностна стойност. Как се съчетава желанието на "Възраждане" за напускане на НАТО и ЕС с ярко атлантически декларираните ценност на ДПС? Как се съчетава желанието да се събори моделът ГЕРБ с желанието да една от партиите да остане с този модел?, запита Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че въпреки принципните различния с някои коалиционни партньори те са сформирали правителството, защото имат обща цел. "Тя е борбата със задкулисието, което се окопити в последните седмици. Задкулисието има само една цел - пари на гърба на народа. ГЕРБ записаха корупцията в законите и така я узакониха и я направиха ненаказуема", смята тя.

Корнелия Нинова заяви, че РС Македония е изкуствено повдигната като тема, за да може през това време "безнаказано някои хора да крадат". "Който и да изберете за председател на НС, той вече е дамгосан като изборът на задкулисието. Поставяте петно върху парламента. Какво ще стане като свалите Минчев? Опитвате се да свалите и правителството другата седмица - добре. И какво ще стане - ще имате председател за три седмици. Ще хвърлите държавата в хаос и глад през зимата", категорична беше тя.

Кирил Петков към депутатите: Може би ви е страх (ВИДЕО)

На финала на изказването й, Нинова беше бурно аплодирана както от съпартийците си, така и от премиера и членове на правителството, които станаха на крака.