Дебатът по исканата оставка на председателя на 47 Народното събрание Никола Минчев предизвика множество бурни реакции в парламента. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини "Продължаваме промяната", че призовава българските граждани в етническа дискриминация. Вицепремиерът Асен Василев отвърна на нападката с емоционална реч. 

"32 години ДПС е в политиката и най-бедните краища на държавата са там, където са избирателите на ДПС. А най-богатите хора в държавата са членове на ДПС. Ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните", обърна се Василев към депутатите от опозицията.

"Вие говорите с надеждата за нашето пребиваване на политическия терен. С надеждата, че ние сме нещо временно, което ще отмине. Ето ви новина – няма да отмине. Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и ще иска по площадите всеки ден и която ще се случи, независимо от опитите да се сформират изкуствени мнозинства, които са абсолютно безпринципни. Да, знам, че много ви пречим. Ще продължим да ви пречим, независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата безплатно", не скри емоциите си Василев от трибуната, а думите му предизвикаха аплодисменти от едни и скандирания "оставка" у други.

"Аз не искам да живея в държава, в която дебатът за председателя на Народното събрание не е за човека, който ще е заеме този пост. Дебатът за председателя на Народното събрание е и трябва да бъде за това кой е най-достоен да води това Народно събрание. До момента, до който постовете са функция на хора, които не присъстват в това Народно събрание, България няма да бъде свободна от точна тази мафия, за която вие говорите", каза още Василев.

"Г-н Карадайъ, вие казахте, че сме направили призив за етническо противопоставяне. Не, нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност. Диалогът, който вие от ДПС искате е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и това да продължи. Няма да продължи", допълни той.

"Толкова е дълбока кризата, че вие сте готови да се прегърнете с "Възраждане", г-н Карадайъ, за да ни свалите от власт, каза още вицепремиерът. Толкова е дълбока кризата за хората, които си стоят в сараите и се опитват да управляват държавата", обърна се още вицепремиерът към лидера на ДПС, който излезе на трибуната и взе думата без процедура по начина на водене", подчерта Асен Василев.

Мустафа Карадайъ от своя страна отново нарече "Продължаваме промяната" и правителството с думите "случайни минувачи". Той заяви, че кабинетът "Петков" прави политика в името на фирмите на мафията и задкулисието. 

Последва кратка почивка, след която Василев отново взе думата. 

"За 6 месеца това, което нашето правителство направи за отдалечените и бедните райони, е да договорим да има в Плана за възстановяване хеликоптерна медицинска помощ, спешна помощ и половината пари да отидат в най-пострадалите северни райони. За 32 години това, което ДПС направи, е да направи Делян Славчев Пеевски най-богатият човек в държавата и да построи палата в Росенец за господин Доган. Това е равносметката", заяви Асен Василев

Йордан Цонев от ДПС отговори: "Защо позволявате на този случайник и на други на министри да тропат по трибуната. Откъде накъде да тропа, за да каже, че ще се бори с корупцията. Ами една година си на власт, какво прави в тази година? Затъваш до гуша в собствените си схеми, на спонсорите схеми, на Прокопиев схемите", заяви Цонев. В последствие той се извини за определението "случайник" и заяви, че така е изразил възмущението си от неопазването на етническия мир.