Със 125 гласа "за" , 113 "против" и 1 "въздържал се", депутатите освободиха Никола Минчев като председател на Народното събрание.

Искането беше на "Има такъв народ", а мотивите от трибуната бяха представени Тошко Йорданов.

В пленарна зала присъства премиерът Кирил Петков, който отмени посещението си в Азербайджан, вицепремиерите Асен Василев, Корнелия Нинова, Калина Константинова и част от министрите

Петков отложи посещението си в Азербайджан, за да подкрепи Минчев

Според вносителите, Минчев нарушава правилника за работа на парламента, а под мотивите за исканата оставка подписи са положили 120 народни представители от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Гюров: Лидерите на „Има такъв народ“ свалиха маските, след като не получиха милиардите

Искането за оставка на на Никола Минчев няма нищо общо с професионалното му поведение, заявиха от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Има такъв народ"(ИТН) - той наруши закона на тази зала. Това са основните тези, изтъкнати от опонентите на Никола Минчев, които настояват за оставката му, и поддръжниците на председателя на парламента.

Председателят на Народното събрание (НС) прави това, което му наредят, заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов при дебатите в пленарната зала. В аргументите си той посочи, че на Минчев е било наредено изслушването вчера на външния министър в оставка Теодора Генчовска по темата за Северна Македония да бъде на открито, а не на закрито заседание.

"Председателят на НС би трябвало да стои една идея над Министерския съвет, обратното, което се вижда в случая, е унизително", подчерта депутатът. "Никола Минчев е много "готин като човек, но професионалното му поведение е жалко в някои ситуации", заключи председателят на ПГ на ИТН.

Колегата му Станислав Балабанов подчерта, че председателят на НС трябва да бъде независим, а вчера е нарушил закона на тази зала с опита по всевъзможен начин данни да не бъдат изнесени. Защото, по думите му, фактите, които щеше да изнесе г-жа Генчовска, са с грифове "секретно", което Минчев с решението си е възпрепятствал. "Затова му искаме оставката", обясни Балабанов. Според него Минчев е искал и да вкара Теодора Генчовска в нарушение, ако тя изнесе секретни данни по време на откритото заседание.

Настимир Ананиев от ПГ на "Продължаваме Промяната" обърна внимание, че за да говориш за професионално поведение, трябва да си юрист, не сценарист. Българският народ може да види новата коалиция, която се заформя, и кой стои зад нея, и че искането за оставка няма нищо общо с професионалното поведение на Минчев. 

Независимият вече депутат Деян Петков коментира, че на г-н Йорданов му е най-добре, когато хората мълчат. Ако сте гледали правилно вчера, сте видяли на Видовден какво се случи, каза той. Случи се това, че ИТН разби мечтите и идеалите, и нещата, в които вярваха стотици хиляди хора, прегръщайки се с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Днес в тази зала мнозинството е събрано от ясния мандат да отстрани модела ГЕРБ от управлението на България", взе думата и Явор Божанков от "БСП за България". Той определи днешния ден като похищение - без хипербола - срещу нормалността и добави, че Никола Минчев и бил светъл лъч надежда. "Предателство е да те изпратят в НС с надежда да бъде премахнат моделът ГЕРБ и ти три пъти да изчегърташ тази надежда, заяви Божанков. Говорим за фактическа подмяна на вота на българския гражданин", подчерта депутатът.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" заяви, че няма по-логичен ход от това Ива Митева, която ръководеше предния парламент, отново да стане председател на Народното събрание.

БГНЕС

"В крайна сметка Ива Митева е била два пъти председател на Народното събрание. Определено е в пъти по-добър юрист от всички, които са в ПП, които минават за юристи. Справя се прекрасно. Има авторитет”, заяви той. „Всъщност истината е, че всички очаквахме и трябваше тя да е председател на това Народно събрание", каза още Йорданов, като подчерта, че първо трябва да мине гласуването за сегашния председател и след това ще се види какво ще се случи. 

"Престанете да играете този театър на морал". С тези думи Тошко Йорданов се обърна към ПГ на "Продължаваме промяната".

Той заяви, че няма да отговаря на предатели и подчерта, че ИТН първи са поискали оставката на председателя на НС Никола Минчев.

"Ние първи се отказахме от това позорно правителство и продължаваме да вървим напред. Това може да не ви харесва", допълни Йорданов.

БГНЕС


"Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание". Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по време на дебата по исканата оставка на председателя на НС Никола Минчев.

"Мафията прави днешния решителен ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу човека на един от най-високите постове в държавата", каза председатрелят на ПГ на ПП, определяйки поисканата оставка като "разчистване на сметки".

Андрей Гюров заяви, че Никола Минчев е пазител на политическия морал и като най-младия председател на НС, ръководи НС с чест и е един от най-успешните председатели.

 
БГНЕС


"Македонският сценарий е фалшив. Няма никакви тайни договорки, всичко е измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за българите за САЩ", каза Гюров от парламентарната трибуна.

"Гласуването на оставката на Никола Минчев е тест. Днес мафията ще си преброи гласовете в залата", каза още Андрей Гюров.

Заместник-председателят на ПГ ДПС Йордан Цонев заяви в процедура по начина на водене към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, че в изказването си от ПП са отправили обидни квалификации към 120 души, което по думите му е обида към хората, които са ги избрали. "Аз не си представям да нарека, който и да било в тази зала мафия, каза Цонев. По думите му това е позор за българския парламент. Това, че се иска оставка, това че вървят политически процеси, които са описани от Конституцията, не ни дава основание от тази трибуна да говорим неща, които петнят българския парламент", посочи той.

Председателят на ПГ ДПС Мустафа Карадайъ също настоя да бъде съхранено достойнството на Народното събрание. "България ще я има и след нас", каза той. "Институциите на България трябва да ги съхраним, г-н председател. Не допускайте народните представители и политиците в България да бъдат наричани мафия от хора, които правят автооценка", каза той.

 
БГНЕС, БТА