"Вече 2 часа слушам тази дискусия и се чудя защо 120 депутата слагат най-големия приоритет на Република България да е гласуванет она оставката на Никола Минчев. Нима оставката на Никола Минчев е по-важна от цените на тока, нима е по-важна и нивата на пенсиите. Нима вие предпочетохте да прекарате 2 часа като по-важна тема от данъчните облекчения за младите семейства. Нима вие решихте, че няма нужда в момента да приемате един поне от 22 -та закона за да усвоим 12 милиарда бимо от Плана за възстановяване. Но вие казахте, че всичко това не е важно, важна е оставката на г-н Минчев". Така Кирил Петков коментира гласуването на оставка на председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

Георги Димитров


Премиерът Кирил Петков отмени посещението си в Азербайджан, за да присъства на гласуването в Народното събрание на актуализацията на бюджета, както и да покаже подкрепата на за председателя на Народното събрание Никола Минчев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Георги Димитров

"Г-н Минчев е един добър професионалист, чувал съм това от устата и на хора от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". И въпреки това, Вие слагате това като приоритет номер едно", заяви премиерът. 

"Може би имате друга причина. Може би се страхувате, че г-н Минчев ще ръководи това НС и ще приеме закони като този за КПКОНПИ. Може би Ви е страх, че г-н Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Може би Ви е страх, че ще има съдия, който ще ревизира дейността на главния прокурор", заяви Петков.

Кирил Петков от парламентарната трибуна
Георги Димитров

"Може би има и други неща, за които никой не ги говори. Нека ги обясня на колегите от ГЕРБ, ИТН, "Възраждане", ДПС. За колегите от ГЕРБ: Ако си мислите, че с приемането на оставката на г-н Минчев ще ни притесните, като правителство, и ние ще се договаряме с Вас, няма. За колегите от ДПС, ако си мислите, че с тази оставка ще намалите сигналите до европрокуратурата, няма. За хората от "Възраждане", между Вас има честни хора, между вас има хора, които са влезли с друга идея в това управление. Между Вас има хора, които осъзнават историческата си роля, но ние разбираме натиска, на който сте подложени", обясни Петков. 

Георги Димитров

"Във ваши дискусии се говори, че никога не трябва да се приемат закони на ДПС. Вие заставате на фейсбук платформата си и говорите за българското начало, патриотизма. Ще натиснете ли бутона, за да вземете оставката на г-н Минчев, заедно с ДПС. Как ще го обясните? Това е задкулисието, с което се борим всеки ден",обърна се с въпрос Кирил Петков към представителите на партия "Възраждане". 

Георги Димитров


"Искам да коригирам министър-председателя, да, не е най-важната тема оставката на председателя на Народното събрание, най-важната тема е оставката на кабинета", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в отговор на Кирил Петков. 

"Ние сме тук, не да крепим корумпираното Ви и некадарърното Ви правителство, а да го свалим и ще го свалим!", допълни Цонев. 

"Идеята е да се свали правителството, за да продължат кражбите и в АПИ и на границата. Да, това минава през свалянето на правителстовото, а свалянето, искането на оставката на Никола Минчев, е само една парлама", отговори Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" на Цонев. 

"Г-н Пектов приличаше на пародия на Робеспиер в Конвента, когато не знае, че вече е приключил, обаче продължава да говори, накрая го изнасят от там, за да го заведат на гилотината. Слава Богу, живеем в други времена и слава Богу, в България няма революция. Радвам се, че той е тук, за да види с очите си, че неговото правителство няма мнозинство. Трябва да знае, ако наистина е демократ, че в демокрацията се управлява с мнозинство. Днес оставката на г-н Минчев е поискана, не защото е бил лош председател на парламента, а защото, когато мнозинството се променя и когато се разпада и не съществува, обикновено първата жертва е председателят на парламента. В този смисъл, Вие като министър-педседател, който не е успял да удържи мнозинството си, сте виновен за оставката на г-н Минчев. Когато тук, обвинявата нас, опозицията, че не Ви подкрепяме, разбирате ли за какъв абсурд говорите и колко абсурдно се държите. Вие разбирате ли, че изобщо не знаете къде се намирате. Вие очаквате от нас, мафията, да ви подкрепяме", отговори на Кирил Петков и Тома Биков от ГЕРБ.

"Въпросът е: Спрете тази агония, защото ако си бяхте подали оставката, както беше редно, когато разбрахте, че нямате мнозинство, изобщо сега нямаше да водим този дебат", допълни Биков. 

"Вчера присътвах на един Трибунал в българския парламент. Имаше наказателен кодекс, имаше прокурори и съдии и присъдата беше произнесена върху премиера на България. Национален предател, дали си такъв, или не си, се решава от българския съд, не от Вас, нордните представители и от двама служители на Слави Трифонов". От ИТН показахме, два пъти, че не можем да градим, сега показахме, че можем да рушим", заяви от трибуната на НС Иво Атанасов, един от депутатите, отцепили се от "Има такъв народ