Правната комисия прие промените в Изборния кодекс на управляващите на първо четене
Правната комисия прие промените в Изборния кодекс на управляващите на първо четене / БГНЕС

Само един от седемте законопроекта за промени в Изборния кодекс мина на първо гласуване в Правната комисия. Необходимият брой гласове събраха единствено предложените промени от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ. Те предвиждат въвеждане на изискуем минимум от 60 заявления за откриване на избирателна секция извън дипломатическите или консулски представителства, както и въвеждане на ограничение в една държава да няма повече от 35 избирателни секции. По време на дискусията народния представител от ГЕРБ и председател на ресорната парламентарна комисия Данаил Кирилов, че общото предложение между четирите политически формации е в резултат на сложен консенсус, много спорове и много сериозно изследване на всички факти и обстоятелства, които са свързани с откриването на секции в чужбина.

Мнозинството променя пак Изборния кодекс за гласуването в чужбина

Предложените промени бяха подложени на критика от представителите на ДПС. Народният представител Четик Казак заяви позиция, че промените дискриминират български граждани, защото живеят на територията на определена държава и призова членовете на комисията да не ги подкрепят. Той изказа становище, че така предложените промени в изборните правила няма да решат проблемите на гласуването в чужбина и предположи, че върху тях отново ще бъде наложено вето от страна на президента. В крайна сметка предложението събра 12 гласа „за", 2 гласа „против" и 2 - „въздържал се".

Парламентът отхвърли ветото върху промени в Изборния кодекс

С 5 гласа „за", 1 - „против" и 8 - „въздържал се", бяха отхвърлени промените, предложени от народния представител от АБВ Мариана Тодорова и група народни представители. Те предвиждаха да се въведе общ критерий за разкриване на избирателни секции извън страната, валиден за всички държави и всички български граждани по света, без да се ограничава броят и местонахождението им. От АБВ предлагаха също и отпадане на нововъведената санкция за отписване от избирателните списъци при неупражняване на избирателното право.

Плевнелиев сезира КС заради отхвърленото вето

Не успя да събере необходимият брой гласове от членовете на комисията и предложението на „БСП лява България", внесено от Корнелия Нинова и група народни представители. То предвиждаше отпадане на електронното и задължителното гласуване. Предложението предлагаше още да не се провеждат избори и референдум в един и същи ден, а в два последователни, за да не се претовари изборната администрация. В крайна сметка то събра едва 2 гласа „за", 4 - „против" и 10 - „въздържал се", с което членовете на Правната комисия го отхвърлиха на първо четене.

Източник: Фокус