/ Pixabay
Правителството предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли тази година. Проектът за постановление на Министерския съвет е публикуван в портала за обществени консултации.

В следващите години увеличението на пенсиите ще е с по-малък процент

Предложението е свързано с актуализацията от 1 юли с 11% на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г. Решението за осъвременяването на пенсиите по т.нар. швейцарско правило с този размер беше взето от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) на 14 май. Средствата за това вече бяха заложени в Закона за бюджета на държавното общество осигуряване за 2024 г. с решение на парламента.  

С цел подобряване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност, е необходимо да се определи по-висок размер на социалната пенсия за старост, се посочва в доклад на министъра на труда и социалната политика относно предложението за увеличение на социалната пенсия за старост.

Половината пенсионери не са доволни от пенсията си

В резултат от предложената промяна ще се повишат размерите и на другите пенсии, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост, се посочва още в доклада.

Хората, които получават пенсия, несвързана с трудова дейност, са почти 62 000. Тези, които получават добавки към пенсиите, определени в процент от социалната пенсия за старост, са малко над 75 000 души, става ясно от информацията за частичната предварителна оценка на въздействие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 

 
Борислава Бибиновска/БТА