/ БГНЕС
Пожар почти унищожи „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)
98370
Пожар почти унищожи „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)
  • Пожар почти унищожи „Царските конюшни” в София (ОБЗОР)
Пожар унищожи почти напълно т. нар. „Царски конюшни” в София. Пожарът избухна много рано сутринта, а пламъците унищожиха около 2000 кв. мeтра покривна конструкция на сградите в комплекса. Осем пожарни екипа и над 30 огнеборци потушаваха огнената стихия.

Пламнаха „Царските конюшни” в София (ВИДЕО)
 


Според МВР няма данни за умишлен палеж, пострадали също няма. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви в социалните мрежи, че ще задължи собственика да възстанови горялата сграда в автентичния ѝ вид.
 
Малко след 3 часа сутринта на 29 юли е подаден сигнал за пожар в имота, разположен на кръстовището на булевардите „Княз. Ал. Дондуков” и „Васил Левски”, който в момента е обект на сериозни съдебни спорове. Към мястото незабавно са изпратени осем пожарни екипа.

МВР: Няма данни за умишлен палеж на „Царските конюшни“ (ВИДЕО)

пожар София Царските конюшни
БГНЕС
 

Дежурният на смяна в пожарната Маринчо Маринов: "Към 3.15 ч. е получен сигнал в столичната пожарна, че гори покривът. Към мястото на пожара веднага са изпратени осем пожарни екипи с две автомеханични стълби. Пожарът е овладян на момента и не е допуснато разпространение към съседните сгради".
 
Кметът на район „Оборище” Васил Цолов изрази опасение от близостта на горящата сграда със зданието на Първа английска езикова гимназия: "По-скоро мен ме притеснява частта от покривите и сградите, които са открити, във връзка с откриването на учебната година, което може би е след месец и половина, но много бързо ще се изтъркаля времето. Ние в понеделник ще започнем сериозна процедура по повод обезопасяването на сградите".

Според хората пожарът на „Царските конюшни“ в София не е случаен

пожар София Царските конюшни
БГНЕС

Очевидец на пожара съобщи, че никой не е предупредил живеещите в близост до пожара, нито е имало предупреждение за евакуация. Пред Дарик Мирослав Стоянов разказа:

"Кучето започна да лае към прозореца. Започнах да чувам пукането на огъня. Погледнах и видях, че има малък пожар в една от сградите към Конюшните. Веднага се обадих на 112. Това беше в 3.10 ч. В секундите, докато ме свържат с пожарната, за да им обясня къде се случва, огънят изключително бързо се разрасна, буквално за няма и 30 секунди покривът се срути. Оттам нататък започна да се разраства към другите сгради в комплекса. По-притеснителното е, че никой не обърна внимание на живущите в блока, а сградата е залепена за останалите от комплекса. Излязохме си сами, стегнахме си една раница с вода, нещо, което децата могат да хапнат, по едно яке и навън. Никой не попита има ли хора в тази кооперация, живее ли някой там. Никой не се опита да евакуира никого. Минаха няколко полицаи, които ни изгледаха странно като компания от няколко човека с две бебета и едно лаещо куче и си продължиха на някъде".
 
Пожарът на "Царските конюшни" в София не е случаен, смятат местните. Стефан Тодоров е роден на метри от опожарената сграда във време, в което на мястото на голяма част от кооперациите около нея е имало тревни площи. Според него "апетитите" към "Царските конюшни" са прекалено големи, за да говорим за случайност или инцидент.

Общинска комисия ще оценява щетите от пожара в „Царските конюшни”

пожар София Царските конюшни
БГНЕС
 

"Закачате ме на тема, на която съм доста чувствителен, защото аз съм и роден тук. Тук е бившият родилен дом на д-р Тричков и всичките тези неща малко или повече са свързани с детството ми. Би следвало да се намери начин тези имоти да бъдат преобразени така, че да бъдат интересни. Все пак това са интересни неща. В тази конюшня, която сега е предмет на изгаряния по покривната част, отдолу бяха не само конюшните. Там бяха и карети, файтони. Една от тях е в Музея на София, другите не знам къде отидоха, но можеше да се направи така, както в другите държави - да се представя миналото на държавата. Това е болното", споделя Тодоров. А попитан дали е случайност пожарът, той отвръща: "Мисля, че не. За съжаление, мисля, че не е случайност".
 
По-късно през деня столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че сформира експертна комисия с представители от “Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район “Оборище”, която ще оцени щетите от пожара в сградата на “Царските конюшни” и ще задължи собственика да я възстанови в автентичния ѝ вид.

Пожарът в „Царските конюшни“ се разраснал много бързо, разказа очевидец