/ БГНЕС
Задължават собственика на сградата на Царските конюшни да я възстанови в автентичния й вид
Столичната община ще задължи собственика на сградата на Царските конюшни да я възстанови в автентичния й вид, съобщава пресцентърът на общината.

Пламнаха „Царските конюшни” в София (ВИДЕО)

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители от "Направление архитектура и градоустройство" на Столичната община и от район "Оборище", която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда на Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния й вид, се посочва в съобщението.
 

БГНЕС, архив


Припомня се, че с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност "Център - Зона А" Столичната община запазва сградите на Царските конюшни, защото при изработването на плана установява, че сградите притежават висока историческа стойност, въпреки че нямат статут на паметник на културата.

Според хората пожарът на „Царските конюшни“ в София не е случаен


В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че "в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство". Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столичната община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика, се посочва в съобщението.
 

БГНЕС

„Царските конюшни” стават паметник на културата

Припомня се също, че през февруари т.г. кметът на София е поискала от Министерството на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита "от национално значение". Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. "Хан Крум", както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. "Шести септември", на бул. "Васил Левски" и на бул. "Цариградско шосе".