/ БГНЕС
Пожар избухна рано тази сутрин в известните „Царски конюшни” в София. Имотът се намира на кръстовището на булеварди „Дондуков” и „Васил Левски” и е обект на сериозни съдебни спорове.
 
Пожарът в „Царските конюшни“ се разраснал много бързо, разказа очевидец

На място са били изпратени няколко пожарни автомобила. Пламъците са избухнали около 3.00 ч.
 
 

Горят Царските конюшни в центъра на София! Пожарът пламна за секунди и се разрасна изключително бързо из целия комплекс - само няколко часа след дългия напоителен дъжд над София. Случайност? Самите пожарникари казаха, че "някой го е палнал, тези имоти са много апетитни". Иначе никой не счете за нужно да предупреди живущите в съседната кооперация, която е на 20 метра от пожара и е свързана с горящите сгради. Нямаше събуждане, нямаше извеждане, нямаше нищо. А на улицата единствено таксиметровите шофьори услужливо предложиха да донесат храна и вода за децата. Нито една водеща се за голяма и претенциозна медия не отговори на дежурните си телефони - БНТ, bTV, Нова телевизия, БНР, Дневник, Дарик нюз...

Публикувахте от Miroslav Stoev в Събота, 28 юли 2018 г.

Валентин Кръстев от пресцентъра на пожарната потвърди за инцидента, но не даде подробности. Не се съобщава за жертви и пострадали.

„Царските конюшни” стават паметник на културата
 

пожар София Царските конюшни
БГНЕС


През април т.г. делото за Царските конюшни за пореден път не успява да тръгне в Софийския градски съд. На заседанието тогава не се явиха адвокатите и на двамата обвинени, което доведе до поредното отлагане на делото, а съдът постанови да се назначат служебни защитници при ново неявяване.
 
Делото бе внесено в съда в края на януари 2017 г. Обвиняеми по него са бившият областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова-Цекова.
 
Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София
 

БГНЕС


Пенев е обвинен за продажбата на т.нар. „Царски конюшни” в центъра на София. Имотът от 7,5 дка е бил продаден в неговия мандат за малко над 650 000 лева при реална пазарна цена от близо 11 млн. лева. Цекова пък е обвинена за невярна оценка на стойността на имота.
 
15-ти месец делото за Царските конюшни не успява да тръгне в съда

През юни делото бе върнато на прокуратурата. Впоследствие обвинителният акт бе коригиран и отново внесен, а през февруари т.г. съдът отново прекрати делото заради грешки в него.
 

пожар София Царските конюшни
БГНЕС


В крайна сметка през март 2018 г. Софийският апелативен съд постанови, че обвиненията са достатъчно ясни и делото може да започне по същество.