/ БГНЕС
Живеещи близо до пожара сами се евакуирали
Пламнаха „Царските конюшни” в София
98364
Пламнаха „Царските конюшни” в София
  • Пламнаха „Царските конюшни” в София
Очевидец на пожара в "Царски конюшни" тази нощ съобщи, че никой не е предупредил хората в близост до огъня. Не е имало предупреждение за евакуация.

Имотът се намира на кръстовището на булеварди „Дондуков” и „Васил Левски” и е обект на сериозни съдебни спорове.

Пламнаха „Царските конюшни” в София (ВИДЕО)
 

БГНЕС


Мирослав Стоянов разказа пред Дарик, че първоначално видял малък пожар в една от сградите на имота, която граничи с двора на неговата кооперация. Веднага се обадил на тел 112, а в този момент огънят се разраснал изключително бързо. Покривът се срути и огънят започна бързо да се разраства към другите сгради в комплекса.
 
 

 

Публикувахте от Miroslav Stoev в Събота, 28 юли 2018 г.

Пожарните автомобили пристигнали за минути, потвърди още Стоянов. Никой обаче не обърнал внимание за опасната ситуация на живеещите в сградата, буквално залепена за комплекса. Мирослав Стоев разказа, че сам евакуирал семейството си и предупредил съседите си, за пламъците. "Стегнахме една раница с вода, нещо, което децата могат да хапнат, по едно яке и ...навън", каза мъжът.

Преди да излезе той виждал пламъците от дома си. "Не знаехме накъде се разпространява, вятърът можеше да се обърне във всеки един момент и решихме, че е най-разумно да излезем", споделя още той за безсънната нощ.

БГНЕС

Единственият им досег с пожарникарите бил, когато им дали ключ от портата към двора на кооперацията си, но се оказало, че автомобилите на огнеборците не могат да минат от там. "Реално никой не попита има ли хора в тази кооперация, живее ли някой там. Никой не се опита да евакуира никой. Минаха няколко полицаи, погледнаха ни и си продължиха без да кажат нищо", разказа още Мирослав Стоянов.
 
Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София

През април т.г. делото за Царските конюшни за пореден път не успява да тръгне в Софийския градски съд. На заседанието тогава не се явиха адвокатите и на двамата обвинени, което доведе до поредното отлагане на делото, а съдът постанови да се назначат служебни защитници при ново неявяване.
 

БГНЕС


Делото бе внесено в съда в края на януари 2017 г. Обвиняеми по него са бившият областен управител на София Веселин Пенев и оценителката Юлия Димитрова-Цекова. Пенев е обвинен за продажбата на т.нар. „Царски конюшни” в центъра на София. Имотът от 7,5 дка е бил продаден в неговия мандат за малко над 650 000 лева при реална пазарна цена от близо 11 млн. лева. Цекова пък е обвинена за невярна оценка на стойността на имота.
 
„Царските конюшни” стават паметник на културата

БГНЕС, архив