Повдигнаха обвинения на двама, всявали паника за банките
Повдигнаха обвинения на двама, всявали паника за банките / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повдигнаха обвинения на двама, всявали паника за банките
73507
Повдигнаха обвинения на двама, всявали паника за банките
  • Повдигнаха обвинения на двама, всявали паника за банките

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу две лица за подаване на невярна информация за български банки.

Обвиненията са срещу 29-годишния Кирил Джабаров и 40-годишния Робърт Димитров. Вторият е българин, роден в Чехословакия.

Робърт Димитров и Кирил Джабаров са били задържани в рамките на вчерашния ден в разследване, което започнало при условията на неотложна необходимост. Димитров е управител на инвестиционен посредник, а Джабаров негов служител.

На 26 и 27 юни 2014 г. дружеството е подготвило изпращането от електронна поща на стотици съобщения до физически и юридически лица, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".

Разследващите достигат до двамата мъже, след като граждани, станали обект на email атаката, подават сигнал в ДАНС. Това обясни говорителят на СРП Стефан Милев:

"Става дума за разпространяване чрез e-mail съобщения на тревожни данни, което на този етап съставлява престъпление по чл. 326 от НК - наказуемо с до две години лишаване от свобода".

Милев обясни, че на този етап прокуратурата няма да иска задържането на Димитров и Джабаров, тъй като в момента на тях е наложена парична гаранция в размер на 3000 лв. По думите му разпращаните съобщения са имали за цел да създадат убеждение у хората за нестабилното състояние на общо пет банки.

"Касае се общо взето за заплахи - в смисъл, че банките са в изключително сериозно финансово състояние, че нямат ликвидна възможност да обслужват клиентите си, че предстои утежняване на състоянието на още три допълнителни банки, които са акцентирани в тези съобщения, че предстои разклащане на валутния борд и обезценяване на българския лев", каза Милев.

В хода на разследването е установено, че разпращането на email- ите е станало посредством друга фирма, с която инвестиционният посредник е бил в близки бизнес взаимоотношения. Човекът, който на практика е разпространил тревожните съобщения обаче, не е съзнавал, че извършва престъпление и каква всъщност е била целта.
Към момента Робърт Димитров и Кирил Джабаров са се възползвали от правото си да не дават обяснения.

Разследването по случая продължава, все още не е установено кой е поръчителят на пропагандната акция.