Посланикът ни във Ватикана Богдан Паташев подложи под съмнение твърденията за „остър коментар“ на пловдивския митрополит Николай за посещението на папа Франциск у нас.

По време на тържествена литургия по случай Гергьовден митрополит Николай заявил пред миряните в храма "Свети Георги", че посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и „когато дойде Антихристът, папата да го посрещне.“

Пловдивски медии съобщиха в понеделник, че митрополит Николай говорил дълго за посещението на папа Франциск в България след литургията, която отслужил. Той разкритикувал остро визитата и я обявил за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия. "Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него", казал митрополит Николай от олтара на "Свети Георги".

„Не съм чул подобни изказвания от отец Николай. Допускам, че тези думи са „сложени в устата му”, тъй като, както знаем, той е един от митрополитите с по-колоритен език. Не вярвам, че го е казал точно по този начин”, каза Богдан Паташев, избран за български посланик във Ватикана, в коментар на твърденията за думите на пловдивският митрополит, че папата е тук, "за да посрещне антихриста".

„Мисля, че посещението на папата е успешно – и като гостоприемство, и като поука оттук нататък има какво да се доразвива”, добави Паташев пред NOVA.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук
nova.bg