Понижават нивото на неонатологичното отделение в „Софиямед”
Понижават нивото на неонатологичното отделение в „Софиямед” / снимка: Dariknews.bg, архив
Понижават нивото на неонатологичното отделение в „Софиямед"
79639
Понижават нивото на неонатологичното отделение в „Софиямед"
  • Понижават нивото на неонатологичното отделение в „Софиямед"

До 20 000 лв. могат да стигнат глобите, наложени на болница „Софиямед" след проверката на изпълнителната агенция „Медицински одит", провокирана от побоя, нанесен от акушерка на новородено.

Справка на Дарик показа, че от началото на годината до момента Здравната каса е изплатила на въпросната болница 9 266 000 лв. Заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков уточни, че за последните 3 години в лечебното заведение са извършени 12 проверки. На база резултатите от последната се очаква от другата седмица нивото на неонатологичното отделение в „Софиямед" да бъде понижено и да се отнеме правото на болницата да обслужва новородени, които се нуждаят от спешна помощ.

Д-р Шарков добави, че и досега тежките случаи при бебета са били пренасочвани към други болници, въпреки че „Софиямед" е имала правото да ги обслужва.

Преди дни изпълнителната агенция „Медицински одит" констатира десет нарушения в „Софиямед", като максималната глоба за всяко едно от тях е 2000 лв. Така в най-лошия случай за болницата, тя може да бъде глобена с до 20 000 лв., уточни д-р Ваньо Шарков.

Последната проверка, резултатите, от която бяха оповестени преди два дни, е установила, че болницата не може да обслужва бебета, чието състояние изисква спешност. Според Шарков тя и досега не го е правила, въпреки че е имала това правото: „Там трябва да работят определен брой специалисти, както акушерки, така и неонатолози. Поради липсата на достатъчен брой неонатолози и неизпълнение на стандарта за второ ниво - нивото ще им бъде променено на първо. Говорим само за бебета, които не са в критично увредено състояние. Бебета, които са в критично състояние, както в случая - доколкото знам това бебе не е давано на майката да го храни, това бебе се смята за рисково, трябва да бъде в друга клиника. Досега по-тежките случаи са ги пращали в друга болница на базата на договор, който са имали, така че ще продължат да го правят".

Шарков уточни, че досега в законодателството било заложено само Регионалните здравни инспекции да имат право да дават становище дали едно отделение в болница отговаря на определени изисквания. С промяна на Закона за лечебните заведения обаче изпълнителната агенция „Медицински одит" се упълномощава да взима подобни решени.

Така, само на база проверката на агенцията, нивото на отделението в „Софиямед" ще бъде понижено.