/ ThinkStock/Getty Images
Полицията задържа двама за продажба на старопечатни книги онлайн
98915
Полицията задържа двама за продажба на старопечатни книги онлайн
  • Полицията задържа двама за продажба на старопечатни книги онлайн
Мъж и жена, предлагали за продажба в интернет издание от 1847 г. на „Рибен буквар“ от Д-р Петър Берон, както и други старопечатни книги, бяха задържани в София. Обявената цена за буквара била 1500 лева.
 
Полицейските действия са предприети след получена информация, че в интернет се предлага за продажба книга, притежаваща характеристики на движима културна ценност по смисъла на Закона. В хода на разследването било установено, че 61-годишна жена предлагала издание от 1847 г. на „Рибен буквар“ от Д-р Петър Берон срещу 1500 лева. Произведението обаче не е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания.

Полицаите намерили книгата в жилището на жената. Изготвената съдебна експертиза в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ потвърдила, че иззетата книга е автентична и не е регистрирана съгласно нормативната уредба.
 
На 17 септември при полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-историческите ценности, служители на СДВР задържали и 44-годишен мъж. При проведеното разследване било установено, че чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София, мъжът е предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806-1878 г.
 
Произведенията притежават характеристики на движими културни ценности, но също не са регистрирани и идентифицирани съгласно Закона. Полицейските служители са иззели голяма част от предлаганите произведения от известни народни будители, сред които „Сборник Български Народни песни“ от 1857 г. на братя Миладинови и „Български грамоти“ от 1845 г. на Васил Априлов. Творбите са били обявени за продажба, като цената е била от по 4000 лева. „Горски пътник“ от 1857 г. на Г. Раковски, пък била продавана срещу 2750 лв.
 
Сред обявените за продажба творби били и множество старопечатни библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.
 
Мъжът и жената са задържани за 24 часа.