Полицаите в София - надхвърлили законовия си лимит за извънреден труд
Полицаите в София - надхвърлили законовия си лимит за извънреден труд / DarikNews.bg, архив

Почти всички полицаи в София са надхвърлили законовия си лимит за извънреден труд. Това каза заместник-председателят на синдикалната федерация на МВР Илия Кузманов.

По думите му ако униформените спрат да полагат извънреден труд и се възползват от законовото си право да положат извънреден труд извън определения в закона срок, тогава стои въпросът кой ще охранява София. Същото важи и за пожарникарите, посочи Кузманов и обобщи, че извънредният труд се е превърнал в редовен.

От синдикалната федерация посочват, че искат реалният бюджет на Вътрешното министерство да излезе на светло, защото всяка година бюджетът му се дофинансира със суми в порядъка на 200 милиона. Реалният бюджет на МВР трябва да се увеличи с 20 на сто, каза председателят на синдиалното представителство Валентин Попов.

Той допълни, че увеличението на минималната заплата за служителите на полицията трябва да се вдигне с поне 7%.

Попов коментира и темата с миграционната вълна, като каза, че случилото се в Харманли е било бунт срещу нашата държава. Той каза, че в Харманли не е имало насилие от страна на полицаи към мигрантите, а полицаите са изпълнили своя дълг. Полицията има не само правото, но и задължението да потуши това напрежение, заяви Попов. Колегите там защитиха правовия ред в България, отчете още той.

Синдикатите обявиха, че ако изпълнителната власт не се вслушва в исканията на полицаи и пожарникари, те ще пристъпят към протестни действия. Насрочена дата за протест обаче няма.