Голяма част от полицаите и пожарникарите купуват униформите си с лични средства
Голяма част от полицаите и пожарникарите купуват униформите си с лични средства / DarikNews.bg, архив
Голяма част от полицаите и пожарникарите купуват униформите си с лични средства
91469
Голяма част от полицаите и пожарникарите купуват униформите си с лични средства
  • Голяма част от полицаите и пожарникарите купуват униформите си с лични средства

Повече от 50% от униформите на пожарникарите и полицаите са закупени от тях с лични средства. Това съобщи председателят на синдикалното представителство на МВР Валентин Попов. По думите му полицаите не се получавали служебно облекло от 4-5 години и си закупуват дрехи, които да приличат на униформите. Той обясни, че от няколко години само се получават обещания от Министерство на вътрешните работи, но работна техника и дрехи няма.

Валентин Попов обясни, че заради липсата на средства за служебно облекло, полицаите сами купуват дрехите си.

"Служители в МВР, и то много, не са получавали униформено облекло от 3-4-5 години. Интересният въпрос е как все още тези хора ходят униформени. Ще ви кажа как. Това е другият начин на дофинансиране на МВР. Те просто си купуват неща, които достатъчно близко напомнят униформата".

Заместник-председателят на синдиката на МВР Илия Кузманов посочи, че има и проблеми с техниката по границата.

"Към днешна дата, съставът, който управлява държавната граница, отново е без униформи. Той не е осигурен с комуникации, той не разполага с виско-проходими автомобили, достатъчно, за да извършват своята дейност. Нещо повече - има колеги (някои вече, а други от утре), които ще останат и без служебен транспорт до границата, за да бъде ползван той за извозване на мигранти".

Подобно е положението и с екипировката на пожарникарите, казаха още от синдиката. Липсват каски, защитни чорапи и предпазни дрехи, а някой от пожарникарите носят каски от 70-те години, категорични са от „Подкрепа".