Полицаи се събраха в защита на осъдени колеги по делото Чората
Полицаи се събраха в защита на осъдени колеги по делото Чората / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Полицаи се събраха на бдение в защита на осъдени колеги по делото Чората
22002
Полицаи се събраха на бдение в защита на осъдени колеги по делото Чората
  • Полицаи се събраха на бдение в защита на осъдени колеги по делото Чората

Стотина служители на МВР се събраха цивилни пред храм "Света Неделя" в София, за да изразят желанието си да бъдат по-добре защитени по време на работа. Поводът са присъдите на петима антимафиоти от Благоевград, осъдени на общо 82 години лишаване от свобода заради смъртта на задържания от тях по време на акция Ангел Димитров-Чората.

На събранието днес, което полицаите отказаха да нарекат митинг или протест, исканията бяха за промени в законодателството и работата на съда. Според Иван Павлов от полицейския синдикат целта е била не да се съберат много полицаи на едно място, а да се заяви желание за обществена подкрепа на работата им. Според синдикатите полицаите не са защитени по време на работа, а съдът не се отнася еднакво справедливо към тях и към престъпниците.

Полицаи се събраха в защита на осъдени колеги по делото Чората
netinfo

„Полицаите не искат да се разглеждат като изолирано съсловие и от обществото. Това, което представлява днес българската полиция е пряка проекция на това, което представлява българското общество. И сред нас има престъпници, и сред нас има корумпирани, и сред нас има много почтени служители", заяви Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„Дълги години очаквахме нещо да се промени по инициатива на правителствата, на държавната власт, именно липсата на адекватни мерки породи идеята и необходимостта от създаването на синдикати, които да действат ефективно в сферата на правозащитните органи. Сега тук има представители както на нашата федерация, така и представители на други синдикати в сферата на сигурността. Нашите проблеми са общи, искаме да ги направим достояние на гражданите и на обществото. Да посочим, че решение има и искаме да се работи в посока на намирането му", допълни още Павлов.

В петък започна национална подписка с искане посегателствата срещу полицаи по време на служба да станат престъпление. Премиерът Бойко Борисов обяви, че полицаите трябва да бъдат подкрепяни, но и да носят наказателна отговорност, ако са виновни. След края на събранието днес в храма "Света Неделя" имаше панихида в памет на загиналите полицаи.

Ангел Димитров-Чората почина в Благоевград при задържането му по време на полицейска акция. Участвалите полицаи са осъдени на общо 82 години лишаване от свобода.

Полицаи се събраха в защита на осъдени колеги по делото Чората
netinfo