Подготвят онлайн информационна система за хората с увреждания
Подготвят онлайн информационна система за хората с увреждания / снимка: БГНЕС, архив
Подготвят онлайн информационна система за хората с увреждания
63136
Подготвят онлайн информационна система за хората с увреждания
  • Подготвят онлайн информационна система за хората с увреждания

До месец ще започне да работи онлайн базирана информационна система за хората с увреждания, съобщи изпълнителният директор на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски. Чрез нея хората ще имат достъп до информация за подходящи медицинкси услуги, учебни заведения, работни места, развлечения.

До края на годината ще бъде създадена опция, която ще позволява на всяко лице с увреждане да има собствен профил в системата. Тя е изградена по проект с финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

През следващите седмици информационната система ще бъде тествана. Тя ще съдържа данни за броя на хората с увреждания и на децата с увреждания, видовете заболявания  и групите инвалидност. Това ще улесни общините в планирането на различните услуги за хора с увреждания, като например осигуряването на подходящ учител за учениците, обясни Минчо Коралски.

„Защото едни са уменията, които трябва да има човек, обучаващ дете с увредено зрение, друго е с ментални увреждани, трето е ако е аутист. Такива универсални бойци, които да обучават децата ни, няма. Да не говорим, че това предполага и допълнителен ресурс за адаптиране на учебните заведения - асансьори, тоалетни”, допълни Коралски.

От тази учебна година родителите на първокласници ще могат да проверят в кои училища има подходящи условия за тяхното дете. Работодателите също ще имат достъп до системата, където ще могат да обявяват свободни работни места за хората с увреждания. От своя страна лицата с увреждания ще могат да черпят информация за подходящата за тях заетост.