С два специализирани автомобила, ескортирани от полицейски служители, три деца и двама възрастни бяха транспортирани успешно до Сърбия. Те са сред пострадалите при тежката катастрофа със сръбски автобус на магистрала "Тракия", съобщиха от МВР. И петимата бяха на лечение в болницата в Стара Загора. 

Малко след 09:00 ч. реанимобилите, ескортирани от полиция, тръгнаха от Стара Загора към граничния пункт "Калотина". Със съдействието на Главна дирекция “Гранична полиция” линейките бяха ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор и поети от сръбски медицински екипи.

В старозагорската болница под медицинско наблюдение остава един възрастен с ампутиран долен крайник, като очакванията са той да бъде приведен за медицинско наблюдение в Република Сърбия след няколко дни.

От МВР припомнят, че след първоначалните действия на екипите за овладяване на ситуацията с тежкия пътен инцидент, в резултат на създадената съвместна организация между министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването и осъществено взаимодействие със сръбските власти, бе създадена организация за транспортирането на голяма част от пътниците до сръбската граница. Още на 16 август от Стара Загора към Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни.

По свободния коридор на граничния пункт преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати да приберат децата си, които не бяха пострадали от инцидента. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция.

Вчера бяха транспортирани с хеликоптер и двете най-тежко пострадали деца, преместени за лечение и стабилизирани в болница „Пирогов“.

В неделната привечер на 14 август един тежък инцидент на магистрала „Тракия“ вдигна на крак спешна помощ, пожарна, полиция и прокуратура. Сръбски автобус с около 50 пътници, предимно деца, се преобърна в канавката на 217-и км в посока София. Те се прибирали към родината си след участие във фолклорен фестивал по нашето Черноморие. 12 души, от които само 2 възрастни, бяха настанени за лечение в болницата в Стара Загора. 2 деца бяха спешно транспортирани към болница „Пирогов“ в София заради усложнения. Шофьорът на автобуса беше арестуван. Основната версия към момента е човешка грешка.