В неделната привечер един тежък инцидент на магистрала „Тракия“ вдигна на крак спешна помощ, пожарна, полиция и прокуратура. Сръбски автобус с около 50 пътници, предимно деца, се преобърна в канавката на 217-и км в посока София. Те се прибирали към родината си след участие във фолклорен фестивал по нашето Черноморие. На този етап няма хора, които са с опасност за живота, но има тежко ранени и ситуацията е динамична. 12 души, от които само 2 възрастни, са настанени за лечение в болницата в Стара Загора. 2 деца са спешно транспортирани към болница „Пирогов“ в София и вече успешно приети в отделението по „Неврохирургия“. Шофьорът на автобуса е арестуван, основната версия за момента е човешка грешка.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

сръбски автобус катастрофа Тракия
БТА

автобус катастрофа
БГНЕС

Още снощи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев отиде в Стара Загора, за да следи ситуацията отблизо. Тази сутрин той даде информация за състоянието на пострадалите и защо се е наложило транспортирането на 2 от децата в „Пирогов“.

Лекари от "Пирогов" оперират едно от тежко пострадалите деца в катастрофата на АМ "Тракия". Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. В столичната болница днес бяха докарани две сръбски деца на 10 г. и на 11 г.

"Едното дете беше в тежко състояние, за другото също не мога да кажа, че е било в добро състояние. В момента тече операция на едното дете, което е с политравма, фрактури на таза и бедрото, с разкъсвания, проблеми с белия дроб", каза министърът.

Другото детенце, което беше с висока температура и беше неконтактно, след взетите мерки има напредък в състоянието и е по-добре. Направен му е скенер, то има доста контузни рани, но няма трайни увреждания", увери министърът.

Останалите деца са добре, възрастните също са в добро състояние.

"С изключение на един от възрастните пътници, на който е ампутиран крайникът, но той е в стабилно състояние. Другият пострадал също е в стабилно състояние", посочи още служебният министър.

Междувременно 7 деца, ранени при катастрофата, отпътуваха с пет реанимобила за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Калотина". Децата са в добро състояние и могат да бъдат транспортирани до българо-сръбската граница, където ще бъдат предадени на здравните служби на република Сърбия.

Така в Университетската болница в Стара Загора под медицински грижи остават общо шестима души трима възрастни и три деца, които са с коремни травми, но в добро общо състояние, коментира пред БТА проф. Йовчо Йовчев.

Областната дирекция на МВР - Стара Загора осигури ескорт на пострадалите. Превозните средства потеглиха минути след 14:00 часа от Университетската болница в Стара Загора.

Сръбският здравен министър Златибор Лончар благодари на българските власти и медиците ни за бързата реакция. Той отправи благодарност и към останалите хора, които са помагали на място.

След инцидента с автобус на „Тракия“: Две от ранените деца са приети по спешност в „Пирогов“
 

Към момента версиите, които се разглеждат за тежката катастрофа, са две - грешка на шофьора или евентуална техническа неизправност. Шофьорът на автобуса е задържан за 72 часа, предстоят разпити. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни.

Повдигнато му е обвинение, съобщиха от Районна прокуратура - Стара Загора. 

"Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Д.К., на 40 г., гражданин на Република Сърбия, за това, че на 14.08.2022 г. на автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство - автобус „МАН“ със сръбски регистрационен номер, нарушил правилата за движение по пътищата и с това по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни", съобщиха от държавното обвинение.

Следователите от националното следствие вече разпитват свидетели, назначени са и автотехническа и съдебно-медицинска експертиза. Изискани са документи от Сърбия за начина, по който се придвижвали децата, тъй като са били на групово пътуване и са се връщали от Слънчев бряг към Белград. Късно снощи автобусът беше изтеглен от мястото на инцидента.

сръбски автобус катастрофа Тракия
БГНЕС

Министър Демерджиев обяви основната версия за катастрофата с автобуса

Според служебния вътрешен министър Иван Демерджиев основната версия за катастрофата към този момент е човешка грешка.

"Все пак нека да оставим крайния извод, когато приключи разследването напълно", посочи Демерджиев.

Той заяви, че са в постоянен контакт с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за останалите деца от автобуса.

"Първо ще бъдат извозени непълнолетните и малолетните лица, ще осигурим ескорт от МВР, те ще бъдат предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия, и пълнолетните ще бъдат по същия начин ескортирани до границата", уточни министър Демерджиев.

Той поздрави екипите на полицията, пожарната и Бърза помощ за бързата реакция.
 

През нощта на мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, за да се запознаят с хода на разследването.

"За съжаление имаме хронични проблеми както с пътищата, така и с пътната маркировка. Многократно сме казвали от прокуратурата, че имаме проблеми с водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици", заяви той. Според него никой не е застрахован и българската държава е длъжник на българските граждани. Гешев изрази надежда, че най-после нещо ще се направи в тази посока.

Главният прокурор каза, че е безспорен факт и огромно нарушение, че автобусът се е движил в късните часове и е щял да стигне до граница по тъмно. На въпрос дали поддържа контакти със сръбските си колеги, той отговори, че е възложил да ги уведомят какво се случва и ще се чуе с главния прокурор на Сърбия.

„Говорих с пътни експерти от една неправителствена организации, които са свързани с пътната безопасност, че могат да се направят много неща с минимални усилия. И проблемите са, както те се изразиха, от безхаберие, но това безхаберие струва човешки животи”, каза още главният прокурор.

сръбски автобус катастрофа Тракия Иван Гешев
БТА

Тежка катастрофа на магистрала Тракия с автобус, превозващ деца
БГНЕС

Експерти: Какво доведе до катастрофата със сръбски автобус, пълен с деца (ВИДЕО)

А експертите на този етап са категорични – причината е отклоняване на вниманието на шофьора.

Инфраструктурата на мястото на катастрофата отговаря на изискванията. Няма спирачен път. По всяка вероятност става дума за отклоняване на вниманието на водача. Този инцидент можеше да приключи много зле, автобусът е полегнал на вратите си и хората са излизали през предния прозорец“, коментира пред NOVANEWS Диана Русинова, експерт по пътна безопасност.

По думите ѝ е необходим денонощен специализиран контрол за времето на почивка на шофьорите на автобуси. "Веднъж влязъл в откосите на лентата за принудително спиране, автобусът е бил неспасяем. Станаха няколко последователни много тежки катастрофи. Има и много, които не бяха оповестени по медиите. Трябва много по-строг контрол", категорична е тя.
 
 

Това е типичен случай на отвличане на вниманието от страна на водача. До този извод достигна пътният експерт Красимир Георгиев от Асоциация на квалифицираните автомобилисти в България.

“От една страна е грешка на водача, от друга - вдясно е липсвала мантинела”, каза пътният експерт Румен Дунев. “От последния път на тежка катастрофа не се случи нищо. „Зачести единствено контролът върху водачите, които употребяват упойващи вещества”, допълни Дунев.

Очевидци на катастрофата с автобуса: Беше истински ужас (ВИДЕО)
 

Секунди след инцидента на мястото са спрели много случайни хора, за да помогнат с каквото могат. Сред тях е и Теодор Бочев. „Пътувахме, рязко стана задръстване. Когато стигнахме мястото на инцидента, попитах какво се е случило и дали можем да помогнем. Казаха ни, че можем да извозваме хора до болницата. Това, което видях, беше доста неприятна гледка - ревящи деца, викове, крясъци, пълен ужас. Имаше пожарникари и полицаи, но нямаше никакви линейки”, разказа пред NOVA Бочев.

По думите му първият, оказал помощ на пострадалите, е лекар, карал зад автобуса.

“Първото нещо, което видях бяха няколко дечица. Спирайки, видях рейс, от който излазваха дечица в ужасно състояние. Взех аптечката и тръгнах да тичам към рейса”, разказа Живко Стамболиев, друг свидетел на тежкия инцидент.

Благодарение на лекаря, който е бил на място, помощта е била организирана и той е давал насоки как да бъде помогнато на пострадалите, разказа още очевидецът.

Ситуацията беше ужасна! За първи път изпитвам такъв ужас!”, сподели Стамболиев.