Инфраструктурата на мястото на катастрофата със сръбски автобус на автомагистрала „Тракия” отговаря на изискванията. Няма спирачен път. По всяка вероятност става дума за отклоняване на вниманието на водача. Този инцидент можеше да приключи много зле, автобусът е полегнал на вратите си и хората са излизали през предния прозорец. Това коментира пред NOVANEWS Диана Русинова, експерт по пътна безопасност.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

По думите ѝ е необходим денонощен специализиран контрол за времето на почивка на шофьорите на автобуси. "Веднъж влязъл в откосите на лентата за принудително спиране, автобусът е бил неспасяем. Станаха няколко последователни много тежки катастрофи. Има и много, които не бяха оповестени по медиите. Трябва много по-строг контрол", категорична е тя. 

Според нея критични точки са качването на магистралата от Бургас, ГКПП-тата, както и пътищата при Поликраище и Бяла и там може да се осъществява денонощен контрол. "Измихме тунел "Железница", винаги намираме начин да разрешим проблемите. В момента има само приказки. Няма никакви анализи, а така няма как да се вземат поуки", подчерта Русинова. 
 

Това е типичен случай на отвличане на вниманието от страна на водача. До този извод достигна пътният експерт Красимир Георгиев от Асоциация на квалифицираните автомобилисти в България. 

От една страна е грешка на водача, от друга - вдясно е липсвала мантинела”, каза в “Здравей, България” пътният експерт Румен Дунев. “От последния път на тежка катастрофа не се случи нищо. Зачести единствено контролът върху водачите, които употребяват упойващи вещества”, допълни Дунев. 

От Сдружението на Автотехническите експерти по пътна безопасност предлагат да има единен контролен орган, който да упражнява по-сериозен контрол на пътя. “Това наше предложнеие цели да остави трайно усещане във водачите, че в България има контрол”, поясни Дунев.   

По закон в България шофьорите нямат право да превозват деца в тъмната част на деня, обясни още пътният експерт. “Той, тръгвайки от морето в последния момент, тръгва с ясното съзнание, че няма да може да излезе от територията на страната, което автоматично го вкарва в нарушение”, поясни той.
nova.bg