Седем от сръбските деца, пътували в автобуса, който катастрофира снощи на автомагистрала „Тракия“ вече са на родна земя. Малко след 14 часа от УМБАЛ в Стара Загора към ГПУ-Калотина тръгна ескорт на специализираните автомобили с част от децата – малолетни и непълнолетни.

Хронология на инцидента: Катастрофата със сръбски автобус, пълен с деца, която потресе България
 

болница Стара Загора
МВР

Минути след 17 часа реаномобилите преминаха през ГПУ-Калотина в посока Сърбия, съобщи МВР. Комисар Петър Джигов, началник на граничния пункт, обясни, че още снощи е създадена организация близките да бъдат пропуснати у нас по най-бързия начин, за да бъдат заедно със своите пострадали деца. Със съдействието на ГДНП е създадена организация линейките да бъдат ескортирани и пропуснати по т.нар. свободен коридор.

"Целта ни бе първо да транспортираме най-малките пътници в автобуса. Те бяха предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия и пълнолетните ще бъдат ескортирани до границата по същия начин", уточни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

След инцидента с автобус на „Тракия“: Две от ранените деца са приети по спешност в „Пирогов“
 

линейки Калотина деца катастрофа
БТА

По т. нар. свободен коридор в 18:15 часа преминаха и 10 автомобила със семейства, пропуснати снощи да приберат децата си, които не са пострадали от инцидента на АМ „Тракия“. Превозните средства също бяха ескортирани от полиция.