Децата са в стабилно състояние, обяви здравният министър
Състоянието на децата, настанени в "Пирогов" след автобусната катастрофа на АМ "Тракия", е наистина по-добро. Не са напълно оздравели, но не са в критично състояние. Сутринта говорих с екипите от "Пирогов", които оперираха децата, те ме увериха, че могат да бъдат транспортирани на 100%. Никакъв натиск не е имало от сръбска страна децата да бъдат превеждани. Вчера и днес им видяхме състоянието - от гледна точка на близките на децата, ще се чувстват по-комфортно ако са на територията им. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев на брифинг от Летище София, където два медицински хеликоптера от Сърбия взеха двете деца, настанени в "Пирогов" след тежката автобусна катастрофа на АМ "Тракия" преди няколко дни.

"Със сръбския здравен министър се разбрахме, че те ще бъдат транспортирани единствено след преценка на българските лекарски екипи. Няма опасност за живота им", увери здравният министър.
 

хеликоптери Сърбия
БТА


Полетът ще бъде кратък, очаква се до 12 и 30 те да кацнат в Белград, допълни Меджидиев. 

"Остават три деца в много добро състояние в старозагорската болница. Ще бъде организиран коридор евентуално утре, съпроводени с кола от МВР за сигурност утре евентуално да бъдат преведени на сръбска територия", посочи още той.

Транспортират с хеликоптери до Сърбия тежко ранените при катастрофата деца

Детето с фрактурата на таза и белия дроб имало оперативни намеси три дни подред. На едното дете са направени три операции, някои от които завършващи. "За другото дете имах големи притеснение, тъй като като докарахме в София, то не беше в пълно съзнание. Състоянието му се подобрява, има по-добра хермодинамика, имаше нисък хемоглобин, сега възстановява кръвните показатели. В момента е контактен, говорих си с него", заяви здравният министър.

По отношение на състоянието на ранените възрастни, Меджидиев посочи, че състоянието им е добро и стабилно. По думите му ще се наложи мъжът с ампутирания крак да бъде задържан по-дълго време на лечение у нас, за да се предотврати риск от инфекция. 

Хронология на инцидента: Катастрофата със сръбски автобус, пълен с деца, която потресе България


На въпрос относно нуждата от спешна въздушна медицинска помощ, здравният министър отговори, че винаги има нужда от такава. Той изрази надежда, че първият такъв хеликоптер ще бъде на разположение у нас още през 2023 година, докато останалите се чакат да пристигнат през 2025 година. В момента тече подготовка за обучение на персонал и екипи, които да подсигурят работата на спешната въздушна помощ.

 

Асен Меджидиев хеликоптер деца Сърбия
пресцентър, Министерство на здравеопазването





Очаквайте подробности.