/ БГНЕС
Двете деца, приведени в болница „Н. И. Пирогов“ от старозагорската университетска болница, които пострадаха най-сериозно при тежкия инцидент със сръбски автобус на магистрала „Тракия“ на 14 август, ще бъдат транспортирани до Сърбия утре (18 август).  За целта ще бъдат използвани два хеликоптера на Сърбия с два реанимационни екипа на борда, това съобщиха от Здравното ни министерство. 

По последна информация децата са в стабилно, но тежко състояние.  Те се намират в детска реанимация и ще излязат от нея, когато е необходимо, каза по-рано днес изпълнителният директор на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. 

Хронология на инцидента: Катастрофата със сръбски автобус, пълен с деца, която потресе България

По план хеликоптерите за двете деца ще кацнат в 10:45 ч. на Летище София, в специално обособена зона. Излитането е предвидено около 11:15 ч., с оглед необходимото време за осъществяване на медицинския транспорт от „Пирогов“ до летището.

Линейките ще бъдат ескортирани от специализирани екипи на МВР.

Веднага след излитането на самолета е предвиден брифинг на здравния министър д-р Асен Меджидиев.

Вчера шефът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е имал среща с временно управляващия посолството на Сърбия у нас и близките на двете деца. Роднините са се срещнали с лекуващите лекари на децата и им е било обяснено точно какво е състоянието им. Д-р Димитров посочи, че болницата държи постоянна връзка с Министерството на здравеопазването, което пък държи връзка със здравното министерство в Сърбия

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

В неделната привечер на 14 август един тежък инцидент на магистрала „Тракия“ вдигна на крак спешна помощ, пожарна, полиция и прокуратура. Сръбски автобус с около 50 пътници, предимно деца, се преобърна в канавката на 217-и км в посока София. Те се прибирали към родината си след участие във фолклорен фестивал по нашето Черноморие. 12 души, от които само 2 възрастни, бяха настанени за лечение в болницата в Стара Загора. 2 деца бяха спешно транспортирани към болница „Пирогов“ в София заради усложнения. Шофьорът на автобуса беше арестуван. Основната версия към момента е човешка грешка.