Плевнелиев за 100-те дни на кабинета: Не ми подхожда да давам оценка от 2 до 6
Плевнелиев за 100-те дни на кабинета: Не ми подхожда да давам оценка от 2 до 6 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Като президент ще се въздържа да дам оценка на отчета за първите сто дни на правителството. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев в с. Дорково, община Ракитово, помолен от журналисти да коментира отчета на правителството. Не подхожда на президента да дава оценка от "две" до "шест", но се радвам, че е направен отчет, че той бе публичен, посочи Плевнелиев, цитиран от БТА. По думите му това е много съществена част от демокрацията за възстановяване на доверието на гражданите към политиците.

Народът ще направи своята оценка, посочи държавният глава. "Трудно мога да преценя отчетеното като най-съществено, че някакъв страх е победен, че се е изпарил и сега вече хората могат да дишат спокойно", коментира той. По думите му за него е най-важно хората да могат да разберат какво правят българските политици, какви са техните приоритети и дали ще изпълнят обещаното.

Държавният глава апелира към партиите и политиците да изпълняват общенията си. "Преди всичко по време на предизборните кампании, когато излизайки пред хората казвате: ще създадем 250 000 работни места, ще постоим АЕЦ "Белене", че ще направите куп други проекти, след това трябва да ги направите, защото сте обещали", каза още Росен Плевнелиев. Той подчерта още веднъж, че хората ще преценят кой какво е свършил.

По повод предстоящия вот на недоверие държавният глава посочи, че това е нормален демократичен инструмент, с който всяка опозиция разполага. "Аз вярвам, че това ще допринесе за повече демокрация в България и по-качествени дебати, каза президентът. По думите му от това ще спечели българският народ. Това, което може да промени ситуацията в България е откровения диалог, посочването на проблемите и усилията за тяхното решаване, каза в заключение Росен Плевнелиев.

В с. Дорково президентът откри праисторически плиоценски парк, построен със средства по ОП "Регионално развитие".