Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „Има такъв народ“ - Пламен Николов.

Георги Димитров

"Възлагам ви да съставите правителство. В резултат на изборите от 11 юли, на вас се пада отговорността на получите първи проучвателния мандат", обяви Радев.

Кой е Пламен Николов - кандидатът за следващ министър-председтел на България

"Хората гласуваха за вас с очакването да консулидирате фронта на промяната срещу проваленият корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности. Твърде много и неотложни проблеми се трупат, за да допуснете провал в мисията. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установения от конституцията срок", каза още той.

Георги Димитров

"За мен е чест и отговорност да получа мандата. Ще направя всичко възможно всичко да бъде по установените закони", заяви Николов.

В очакване на проектокабинета на „Има такъв народ“: Партиите с бурни реакции

Зам-председателят на партията Тошко Йорданов връчи предложението за министър-председател на президента. Неговото име остана загадка до днес. По-рано през деня за нов министър-председател се спрягаше името на юристът Петър Илиев.

Георги Димитров

пламен николов
ИТН


Петър Илиев ли ще е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“?

На влизане в сградата на президентството, представителите на "Има такъв народ" бяха посрещнати от протест. Недоволните настояват ИТН да върне мандата. Засиленото полицейско присъствие в района на демонстрацията е засилено.

ИТН полиция протестиращи

Само ден след изборите на 11 юли, лидерът на партията „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов предложи новият премиер на страната да бъде Николай Василев. Няколко дни по-късно Трифонов обяви, че оттегля номинацията на Николай Василев с аргумент, че "върху него се е изля огромна помия".

Пламен Николов
Георги Димитров

Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката, завършил в СУ „Св. Климент Охридски“ и Klagenfurt Alpen-Adria Universitat, Austria. Той има над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти.