Пирински: Предстои важен избор, той трябва да е автентичен, а не купен
Пирински: Предстои важен избор, той трябва да е автентичен, а не купен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Какво ще се избира и кого ще избираме са много по-важни въпроси, отколкото как, кога и дали, заяви в „Седмицата" по Дарик евродепутатът от Левицата Георги Пирински.

Ясно е, че правителството е с ограничен хоризонт, но всичко зависи и от уточненията във вторник на Консултативния съвет по национална сигурност, който свиква президентът Росен Плевнелиев, коментира Пирински.

„Съвършено ясни са няколко неща - ще има избори наесен, че още известно време това правителство ще работи с или без оставка, както и че предстои период на предизборни дебати и дискусии. Решаващото обаче е тези избори за какво са. Най-общо въпросът е дали ще се избира между пиара, виртуалните впечатления и послания, или реалните политики на партиите", каза Пирински.

Каквото и да се реши при президента, то трябва да е адекватно, за да се каже на хората нещо конкретно, допълни той.

„Най-важното е тези избори да бъдат ясно поставени пред хората като избор и да бъдат освободени от този контролиран начин на гласуване", каза още Пирински и допълни, че в противен случай изборите се превръщат в черен пазар.

„В тази среда и на този етап е оправдано задължителното гласуване, но на хората трябва да бъде обяснено защо това е важно и какво ще се промени, ако бъде въведено. Хората не виждат как ще им се промени животът, ако бъде въведено задължително гласуване", коментира Георги Пирински.

На въпроса за въвеждане на образователен ценз при гласуването, той заяви, че не би подкрепил.

„Има т.нар. служебно правителство и вижте как се тръгва към това правителство. Служебното правителство трябва да организира изборите по начин, който е адекватен, за да има ясна и нагледна информация какви са различните позиции и предложения. Всеки гражданин има участие в това общество по един или друг начин. Каквито и да са му другите особености, той трябва да бъде поставен в условията и да му се даде възможност как ще се развива тази страна", коментира Пирински.

На въпроса кой е най-подходящ за премиер, той заяви, че не иска да споменава имена.

Попитан кой вижда след Станишев начело на БСП той отговори, че това не е на дневен ред в момента. "Поставянето на въпроса дали един или друг да е председател сега ще наруши единството", категоричен е той. Пирински обясни, че е предложил на следващо заседание на Националния съвет да бъде избран друг председател на предизборния щаб. "Този щаб не е достатъчно ефективно работещ", обясни той и поясни, че сега председател е бил Станишев, но той непрекъснато е пътувал в страната. "Към края на тези 7 часа можеше да се тълкува, че се снема доверие от него, затова предложих да се гласува, че той ще внесе свои предложения за състав и предложения в ИБ, без непременно да се предлага не той да е председател на щаба", поясни той.

Изпитана тактика е да разделиш опонента и след това да го мачкаш, допълни Пирински.

По повод „Южен поток", Георги Пирински каза, че има много застъпени интереси. „България трябва да е наясно, че този обект е от особено значение не само за България, но и за всички във веригата. Ние като ангажирани членове на ЕС трябва да развием така позицията си, че тя да бъде про проекта и „за" реализиране на проекта и да се договори онази договорка, която е изгодна и за Русия", допълни той.

На въпроса кой ресор да поиска България в ЕК, евродепутатът от КБ заяви, че имаме да преодоляваме ниска степен на доходи и има значително дистанциране от средните европейски равнища. "Има няколко поста, които имат пряко отношение към това. Например земеделие и селски райони. Това е ресор, който България има всички основания да се стреми да получи", каза той и допълни, че регионална политика също е добър вариант.

Най-общо "Планът Пирински" включва избори в края на септември, началото на октомври. Събуждане на общественото съзнание, че предстои много важен избор и той да бъде подготвен по най-добрия начин. Изборът трябва да е автентичен, а не купен, каза в заключение Пирински.

Цялото интервю с Георги Пирински може да чуете на Radio.DarikNews.bg