Пенгезов призна за политически натиск в прокуратурата
Пенгезов призна за политически натиск в прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Веселин Пенгезов призна за системен политически натиск в прокуратурата
71960
Веселин Пенгезов призна за системен политически натиск в прокуратурата
  • Веселин Пенгезов призна за системен политически натиск в прокуратурата

За системен политически натиск и болшевишки методи в прокуратурата призна председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Ден след като стана ясно, че срещу него ще бъде повдигнато обвинение за злоупотреба с евросредства, в изявление пред медиите той подробно разказа за причината да бъде разследван. Пенгезов ясно очерта връзката между обвиненията, които прокуратурата ще му предяви в понеделник, с процедурата за избор на административен ръководител на Софийския апелативен съд. По думите му разследването срещу него е „изплувало” в момента, в който е решил да се бори за втори ръководен мандат.

Малко по-рано през деня, помолен да коментира случая, главният прокурор Сотир Цацаров категорично отрече разследването да има политическа връзка. Самият Пенгезов пък недвусмислено свърза името на Цацаров с проблемите си, а за поръчител на атаката съдията посочи депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Не мога да повярвам, че ми се случва това,но на тези географски ширини и при наличие на болшевишки методи в една стройна организация, всичко е възможно” - с тези думи председателят на САС Веселин Пенгезов започна изявлението си пред медиите по повод предстоящото му привличане като обвиняем и отстраняване от ръководния пост.

Пенгезов разказа историята на разследването, заведено още през 2010 г. срещу неизвестен извършител: „По истински донос на вътрешния министър Цветан Цветанов беше образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител. Ставаше дума за програма ОПАК, по която като председател на Военно апелативния съд работих през 2008 г.”.

Основният недостатък, който е открит при проверка на Агенция държавен финансов контрол, е във връзка с провеждането на обществени поръчки. В крайна сметка на Пенгезов и наследникът му като шеф на Военно-апелативния съд Петър Петков са наложени глоби, които по-късно на две съдебни инстанции са отменени с мотив, че няма нарушения. От този момент нататък, по думите на Пенгезов, по делото настъпва тишина.

Есента на 2013 г. той признава пред главния прокурор намерението си отново да се кандидатира за председател на Софийския апелативен съд след изтичане на мандата му. Малко след това е извикан за разпит в прокуратурата, докато не се стига до момента, в който преди два дни получава призовка за повдигане на обвинение.

Едва сега председателят на САС реши да признае за редица случаи, в които му е оказван натиск, като е получавал „съвети” как да приключи едно или друго дело. Като пример Пенгезов посочи делото срещу депутата от ДПС Митхат Табаков и срещу нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов. „Обикновено пристигат съобщенията от един човек, който разпределя баницата в момента в държавата, сетете се кой е. Делян Пеевски се казва”, заяви Пенгезов. 

На въпрос защо не е разказал за този натиск до сега, Пенгезов обясни, че не е бил питан и, че ако се опитал да каже нещо е щяло да прозвучи като клюка. В крайна сметка той отказа да разясни каква е ролята на главния прокурор в разследването срещу него, както и какъв се явява в случая Делян Пеевски.

„Ако отворя уста, но няма да отворя, защото имам семейство”, категоричен беше той.

В крайна сметка Пенгезов заяви, че с това разследване кариерата му на магистрат приключва безславно и посочи, че на 28 април, когато прокуратурата ще му повдигне обвинение се навършват 28 години откакто е започнал работа като съдия. Въпреки всичко той каза, че няма да се откаже от участие в конкурса за шеф на Софийския апелативен съд.

Незабавно след изявлението на Веселин Пенгезов пред медиите, Делян Пеевски също не пропусна да изложи позицията си по случая. Той заяви, че не можел да повярва, че всички в тази държава оправдават греховете и престъпленията си с него.

„Обвиненията на Пенгезов будят у мен съжаление и смях. Категорично, никога и по никакъв повод не съм натискал това лице нито лично, нито чрез други хора”, казва Пеевски и допълва, че Пенгезов никога не го е интересувал, за да му обръща такова внимание.