Патриарх Неофит оглави тържествената Света Литургия на Рождество Христово
95780
Патриарх Неофит оглави тържествената Света Литургия на Рождество Христово
  • Патриарх Неофит оглави тържествената Света Литургия на Рождество Христово
Благоговейно притихнали пред дивната тайна на явяването в плът на Божия Син, и тази година посрещаме раждащия се в света Богомладенец Господ наш Иисус Христос. Прекланяме се пред величието на безграничната и жертвена Божия любов към нас и, следвайки звездата, заедно с мъдреците, мислено се отправяме към приютилата Го пещера, където, присъединявайки се към ангелския хор, пеем и възпяваме: "Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието" (Тропар, гл. 4).
 

БГНЕС


Това се казва в патриаршеското и синодално Рождественско послание, огласено на Светата литургия за Рождество Христово, отслужена от патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски".
 
Христовото Рождение озарява всеки от нас и цялото творение. И затова, в неизразимата си радост и благодарност, Църквата тържествува и изповядва: "Девицата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера н Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват. Защото заради нас се роди Младенец Предвечният Бог" (Кондак, гл. 3), се посочва в посланието на Негово светейшество и на митрополитите от БПЦ.
 
Нека отворим душите, призова патриарх Неофит в навечерието на Рождество
 

БГНЕС

БГНЕС


В него се отбелязва, че възприел човешката природа, Бог се ражда, за да освободи човечеството от онзи, който незаконно e притежавал властта на греха и смъртта (Евр. 2:14-15). "Затова се и яви Синът Божий свидетелства св. апостол и евангелист Йоан Богослов, за да разруши делата на мрака" (1 Йоан. 3:8), защото в Христа Иисуса "имаше живот, и животът беше светлината на човеците" (Йоан. 1:4). И защото, както свидетелства и Сам Господ: "Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие" (Йоан. 10:10).
 
За същото многократно говори и апостолът на народите св. апостол Павел, който казва: "Когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението" (Гал. 4:1). И още: "Благодатта се яви в голямо изобилие, та, както грехът царува, причинявайки смърт, тъй и благодатта да се възцари с правда за живот вечен, чрез Иисуса Христа, нашия Господ" (Рим. 5:20-21).
 

БГНЕС

БГНЕС


В патриаршеското и Рождественско послание се посочва, че към този живот, който ни носи великото и дивно тайнство на Боговъплъщението, към победата над смъртта и наследяването на вечния живот в Божието царство сме призовани всички ние, които сме преминали през банята на светото Кръщение в името Христово, които се подвизаваме във вярата и се спасяваме в Христа, чрез живота и делата си и днес възвестяваме на света великата тайна на благочестието: "Бог се яви в плът, засвидетелствуван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава" (1 Тим. 3:16).
 
Патриарх Неофит и митрополитите отправят зов към вярващите, като следваме Господните повели, апостолските наставления и думите на светите наши отци, да постоянстваме във вярата и в усвояването на плодовете от спасителното за нас Въплъщение на Божия Син и наш Господ Иисус Христос.
 
Светът очаква коледното послание и благословията на папа Франциск

Нека с думите и делата си бъдем истински Господни ученици, Негови свидетели и възвестители на святата Му воля, проповедници на спасителното за човеците евангелско благовестие, та по завета Христов, като виждат делата ни, всички да познаят Истината и да прославят Небесния наш Отец (Мат. 5:16). Нека със слово и дело подражаваме на Неговата жертвена любов към нас, както и Сам Той ни казва: "По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си" (Йоан. 13:35), се посочва в синодалното послание.
 

БГНЕС


В деня на славното Христово Рождество отечески приветстваме всички верни чеда на светата наша Православна Църква в Родината ни и далеч от нейните предели, като всесърдечно благопожелаваме на всички вас крепко здраве, бодър дух и благословени от Бога успехи във всяко богоугодно и доброполезно начинание - пожелават Негово светейшество и митрополитите на всички българи.

Патриарх Неофит отправя и благослов - "Божията милост и любов, благодат и мир на раждащия се днес във Витлеем Богомладенец и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас".

Президентът Румен Радев също присъства в храма.