Паси: Българо-американските отношения се развиват изключително възходящо
Паси: Българо-американските отношения се развиват изключително възходящо / снимкa: Sofia Photo Agency

Българо-американските отношения се развиват изключително възходящо в три основни направления – военно, политическо и икономическо. Това каза председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси в предаването „Денят” на Дарик в коментар за срещата на премиера Сергей Станишев с президента на САЩ Джордж Буш във Вашингтон. Според Паси, е очевидно, че визите за български граждани ще бъдат отменени, макар и не в краткосрочен план.

„Политическият диалог е на много високо равнище. Външният министър Калфин подписа с вътрешния министър на САЩ меморандум, с който практически визите ще бъдат отменени макар и не в близките шест месеца. Това, което започнахме през 2003 година - преговорите за отмяна на визите наистина дават своя резултат и очевидно те ще бъдат отменени”, каза Паси.

„На въпроси защо от САЩ идват повече позитивни новини, а от Брюксел идват по-често критики, ние трябва да си дадем сметка, че с Брюксел сме обвързани по един много ясен начин и всички негативи, които реализираме в България, много пряко рефлектират в Брюксел. Ние сме част от ЕС, ние не сме част от САЩ, ако бяхме част от САЩ и от Вашингтон щяха да идват критики, каквито в момента идват от Брюксел” добави Соломон Паси.

„Дневният ред между България и Брюксел може и трябва да бъде много по-богат. Ние можем да говорим за това как да подобрим живота на гражданите, как да намалим пътнотранспортните произшествия, как да се борим с тютюнопушенето, как да се борим с демографските проблеми и всичко това как да го правим чрез Брюксел”, заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика.