/ БГНЕС
Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО
100739
Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО
  • Парламентът гласува присъединяването на Северна Македония към НАТО
Единодушно Народното събрание одобри и гласува присъединяването на Република Северна Македония към НАТО. Въпреки подкрепата, от парламентарната трибуна бяха отправени призиви югозападната ни съседка да коригира поведението си спрямо България по отношение на спорни теми като история, национално самосъзнание, език.  На ратификацията на Протокола към Северноатлантическия договор присъства и председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

Република Северна Македония избира нов президент на 21 април
 
Отсъствието на депутатите от БСП не успя да осуети днешното пленарно заседание. То започна с кворум от 123-ма народни представители. Първа точка бе гласуването на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Решението бе подкрепено от 140 депутати, нямаше против, нито въздържали се. Въпреки това обаче от парламентарната трибуна прозвучаха призиви за промяна на отношението на Северна Македония към България. 
 
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров припомни предложението си за анекс към Договора за добросъседство между двете страни: „В този анекс става дума, че двете страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности, определени като общи за двете договарящи се страни. Става дума за ситуации, в които се появяват спорове за исторически имена, факти и личности. С този анекс въпросът се изчиства и по този начин вече може нашето сътрудничество да бъде пълноценно и без никакви спорни моменти”.

Македония с една стъпка по-близо до членството в НАТО
 
„Не отчитаме и може би не правим сериозния анализ какво прави НАТО на Балканите? Какво ще прави? Има ли подготовка за военни действия на Балканите и в Европа изобщо? Аз виждам такива признаци. Каква ще бъде ролята на Северна Македония в Северноатлантическия пакт на Балканите? Тези въпроси бих се радвал да ги чуя от представители на правителството, политици или коментатори. Защото само радостта не е достатъчна. Аз и моите колеги сме категорично за добросъседски и пълноценно приятелски отношения със Северна Македония, които да включват и икономическо сътрудничество, и културно, и общуването между хората, и в същото време там никой да не се притеснява от нищо, когато каже, че е с българско самосъзнание. Това е също въпрос, който стои и колегите ми знаят добре, че той съществува”, посочи още Сидеров.
 
Подобна позиция изрази и лидерът на НФСБ Валери Симеонов: „Въпреки че България беше първата, която призна Македония през 1992 г. спрямо хората, които имат българско самосъзнание, бяха извършени репресии, имаше доста негативизъм, техните права бяха ощетявани и за съжаление и към настоящия момент това е факт. Все още всички тези хора не могат да ползват правата и свободите, на които имат право. Редно е Македония с оглед на присъединяването си към НАТО и евентуалното присъединяване към ЕС, да коригира своето поведение, да се спре с разрушаване на паметници. Ако трябва да се пренапишат текстове на някои македонски паметници, в които се говори за български окупатори и т.н.”.

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО
 
Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери каза, че Договорът за добросъседство с България е израз на добрите намерения на Македония за изчистване на спорните въпроси с България. Той благодари за подкрепата на българския парламент за приемането на страната му в НАТО.
 
Натовските държави подписаха Протокола за приемането на Република Северна Македония на 6 февруари в Брюксел, с което беше даден старт на процедурите за национална ратификация.

Комисията по отбрана: Северна Македония може да разчита на подкрепа от България за НАТО
 
Очаква се процесът да отнеме около една година, след което Северна Македония ще стане 30-ият член на Северноатлантическия пакт.

Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за ратификацията на протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО и каза, че това е мъдро решение. Парламентът ратифицира договора за Северна Македония, много усилия положихме, така че да благодарим на парламента и на депутатите за това мъдро решение, заяви Борисов в началото на заседанието на правителството.