/ БГНЕС
Парламентът ще прекрати предсрочно пълномощията на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов според проектопрограмата на Народното събрание.

Миналата седмица той се отказа от имунитета си, след като главният прокурор поиска да бъде свалена депутатската му защита.
 
Депутатът Живко Мартинов напуска НС, "за да не руши авторитета на ГЕРБ"

Народното събрание ще избере и нов управител на НЗОК.
 
В пленарната зала ще бъде гласуван на първо четене Законопроект за държавните помощи, както и промени в Кодекса на труда.
 
Тази седмица депутатите ще разгледат и допълнения в Закона за Българската банка за развитие, а на второ четене - в Наказателно-процесуалния кодекс.
 
Предлагат проф. Камен Плочев за шеф на НЗОК

Предвижда се също НС да избере заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", и заместник-председател, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на Комисията за финансов надзор.
 
Предстои и избор на председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита от дискриминация. НС трябва да одобри и Календар на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което е от 1 януари до 30 юни 2018 г.
 
В проектопрограмата са още решение за удължаване на срока на действие на временната комисия за НДК, както и докладът й с констатациите до момента. В петък ще се състои редовният парламентарен контрол.