Румяна Арнаудова
Румяна Арнаудова / netinfo
Трима прокурори от спецзвено Антикорупция“ и десет служители на Бюрото за защита на свидетели извършват разпити в Добрич по случая "Суджукгейт", по който се водят пет досъдебни производства срещу депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Всички те са в града заради индикации, че върху свидетели е оказван натиск и са им отправяни заплахи.
 
В Добрич е и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която заяви пред медиите, че досега са разпитани шест души. Очаква се да се явят още свидетели.
 
Ще останем, докато има хора, които желаят да дават показания“, заяви Арнаудова. Досега никой от свидетелите не е пожелал защита, добави тя.

"Суджукгейт": Свидетели били подложени на натиск, за да не говорят
 
Разследват се пет престъпления на народния представител, сред които против правосъдието, реда на държавно управление, срещу личността. Събират се сведения дали Мартинов е оказвал натиск върху свидетели и жалбоподатели, както и дали е притискал представители на институции в Добрич, главно ОД на МВР, за да контролира фирми и лица. Смята се, че той е опитвал да влияе на раздаването на правосъдие, като е изисквал оневиняване, скриване на доказателства, отпадане на глоба на шофьора му и т.н. Освен това е притискал бизнесмени с цел получаване на облаги.
 
Арнаудова подчерта, че в повечето случаи натискът върху длъжностни лица не е сполучвал, като вследствие на това те вече не работят в институциите.

Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата Живко Мартинов
 
В случая за оневиняване на бившия зам.-министър Красимир Катев, причинил катастрофа, е притискан дори окръжният прокурор Пламен Николов.
 
Досега при разпитите в Добрич са подадени сведения за заплахи за лична физическа саморазправа и за действия срещу бизнеса на свидетели. Съобщено е за „поръчани“ масирани проверки от различни институции върху определени фирми, както и за затворена пицария с издадена заповед от Областната дирекция по безопасност на храните, като този акт е обявен за незаконосъобразен от Административен съд, което също се тълкува като възможен натиск.

Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук
 
Разпитан е и собственикът на фирма, от която Мартинов е поискал 4 тона суджук.
 
Самият депутат още не е привикан, но ще получи призовка, когато се съберат доказателства, каза говорителят на главния прокурор.
 
Ще бъдат повдигнати обвинения и на помагачи и съучастници, ако има такива.