Паисий Хилендарски и Създаване на БРЦК са темите на изпита по история в СУ
Паисий Хилендарски и Създаване на БРЦК са темите на изпита по история в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В 9.00 часа днес в 65-та аудитория на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" кандидат-студентката Деница Николова от Бургас изтегли двете теми, от които ще избират да пишат явилите се кандидати на днешния предварителен изпит по история на България. Това съобщи пресцентърът на СУ. От подготвените от изпитната комисия 18 теми са били изтеглени темите - "Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански", и "Създаване и дейност на БРЦК. (1869-1874)".

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1085.

Доц. Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави кандидат-студентите с празника Цветница и им пожела да бъдат спокойни и съсредоточени. Деканът на Историческия факултет проф. д-р Пламен Митев пожела на кандидат-студентите успех и изрази надеждата си, че от следващата година ще бъдат сред студентите на СУ.

Писменият изпит по история на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище; да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем; да провери нивото на владеене на книжовния български език. Времето за провеждане на изпита е 4 астрономически часа.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по история на България, са Философия, Социология, Политология, Публична администрация, Културология, Библиотечно-информационни науки, История, Археология, Етнология, История и география, Архивистика и документалистика, Минало и съвремие на Югоизточна Европа, История и философия, Педагогика, Социални дейности, Неформално образование, Предучилищна и начална училищна педагогика, Социална педагогика, Специална педагогика, Логопедия, Физическо възпитание и спорт, както и най-новата бакалавърска програма - Хебраистика.

След изпита по история, от 14 ч., започва изпитът по биология в СУ.

Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ - задължителна подготовка. Конкурсният изпит включва 30 тестови задачи, както и тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас.