/ БГНЕС, архив
Пациентски организации "Заедно с теб" подкрепят създаването на Специализирана комисия от лекари към Министерство на здравеопазването (МЗ) за финансиране на нови молекули за пациенти, засегнати от Мораториума на лекарствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.
 
Здравният министър заговори за смекчаване на мораториума

"Оценяваме желанието на управляващите да разрешат създалата се ситуация и разбираме обмислянето на различни варианти предвид липсата на опит", се казва в разпратена до медиите позиция.
 
"Заедно с теб" подкрепят предложението на премиера Борисов "да се започне осигуряване на лечението на пациентите, засегнати от Мораториума чрез тази комисия, в която ще влязат водещи експерти, тъй като така ще може максимално бързо от гледна точка на административни процедури да ни се гарантира лечението".
 
Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018-а

Пациентските организации очакват това да свали създалото се обществено напрежение и предлагат на здравния министър да участват в комисията като наблюдател, без право на глас.
 
В позицията се допълва, че "прозрачността в рамките на закона ще внесе справедливост и спокойствие в обществото". В края "Заедно с теб" изразяват доверие към българските лекари.